Categories
GLOBAL

Hakim ICC teliti siasatan krisis Rohingya, Jun

THE HAGUE 15 MEI: Hakim jenayah perang akan mengadakan rundingan tertutup bulan depan bagi membincangkan jika siasatan terhadap perpindahan beramai-ramai secara terpaksa oleh Muslim Rohingya dari Myanmar, dibenarkan.

Hanya ketua pendakwa raya Fatou Bensouda hadir di hadapan tiga hakim dalam perbicaraan di Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) pada 20 Jun ini, kata hakim bersidang Peter Kovacs menerusi arahannya Jumaat lalu, dilihat AFP semalam.

Kira-kira 700,000 Muslim Rohingya lari dari Rakhine, Myanmar ke Bangladesh sejak 25 Ogos lalu akibat tindakan keras berdarah tentera.

Keganasan itu meninggalkan kesan perkampungan dibakar, di tengah dakwaan membunuh dan merogol oleh tentera dan samseng.

Dalam satu langkah tidak dijangka bulan lalu, Bensouda meminta hakim di satu-satunya mahkamah jenayah perang kekal dunia memutuskan jika beliau boleh menyiasat pengusiran itu sebagai jenayah ke atas kemanusiaan.

Ia adalah satu permohonan yang rumit dari segi perundangan, oleh kerana Myanmar bukan penandatangan dan anggota Rome Statute yang mendasari ICC.

Bensouda berhujah, oleh kerana Bangladesh adalah anggota penandatangan itu, sekali gus memberinya bidang kuasa untuk menyiasat nasib etnik Rohingya.

Beliau menyamakan pengusiran itu dengan satu ‘insiden tembakan merentasi sempadan’, berhujah, jenayah itu ‘tidak selesai sehingga peluru (dilepaskan di satu negara) terkena sasaran dan membunuh mangsa (di satu negara lain).’

“Mahkamah akan mengadakan satu persidangan status pada 20 Jun ini, diadakan secara tertutup, hanya dengan kehadiran pendakwa raya,” arah Kovacs.

Ditubuhkan pada 2002 di sini, ICC bertindak untuk menghukum jenayah terburuk termasuk genosid di tempat di mana tribunal negara tidak bersedia atau tidak boleh bertindak.

Myanmar menyuarakan kebimbangan serius berhubung tindakan di ICC itu.

“Tiada dalam Piagam ICC mengatakan mahkamah memiliki bidang kuasa ke atas negara yang tidak menerima bidang kuasa itu,” kata Myanmar dalam satu kenyataan.

Mahkamah yang meneliti permohonan Bensouda juga meminta Bangladesh menghantar sebarang pemantauan bertulis mengenai kes itu sebelum 11 Jun ini.

SUMBER: AFP