Categories
AGAMA NASIONAL

JAKIM tetap relevan, segarkan peranan

OLEH HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 31 MEI: Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) berharap peranan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) disegarkan bersesuaian dengan fungsinya sebagai agensi penggubalan undang-undang syarak dan hal ehwal Islam.

Presidennya, Mohamad Raimi Ab Rahim berkata, sehubungan itu ABIM menyambut baik kenyataan kerajaan bagi penubuhan kumpulan perbincangan terdiri daripada ulamak dan ilmuwan untuk menilai semula peranan jabatan berkenaan.

“Berdasarkan peruntukan Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan yang menetapkan Islam sebagai agama persekutuan, maka ABIM menegaskan peranan JAKIM tetap relevan serta penting terutama sekali ke arah membentuk kefahaman Islam lebih menyeluruh sesuai dengan persoalan pemikiran, fiqh serta syariah, sosioekonomi dan politik, pada masa akan datang.

“Tanpa menafikan sumbangan serta peranan JAKIM cukup besar sebelum ini, maka ABIM merasakan badan itu perlu lebih ke hadapan serta inklusif untuk mengangkat tema Al-Islam Rahmatun Lil Alamin dengan pelbagai pihak termasuk masyarakat bukan Islam serta isu sensitif,” katanya.

Beliau berkata, JAKIM juga perlu proaktif mengetengahkan perbincangan serta wacana pemikiran Islam kontemporari untuk membentuk kefahaman lebih holistik dalam kalangan rakyat terhadap Islam, pada masa depan.

Katanya, ABIM serta pertubuhan Islam dan agamawan termasuk masyarakat sentiasa bersedia untuk berpartisipasi dalam proses perbincangan yang bakal diadakan kelak.

“Partisipasi ini adalah komitmen ABIM ke arah menggerakkan gelombang baharu dakwah untuk mengenjak tahap keberagamaan umat dengan bingkai Maqasid Syariah yang mengutamakan kemaslahatan rakyat dan menghindari sebarang kemudaratan,” katanya.