Categories
NASIONAL

Padah ‘ketuk kepala’, pegawai Imigresen digantung tugas

OLEH HAFIZAN TAIB

PUTRAJAYA, 30 MEI: Jabatan Imigresen (IMIGRESEN) mengenakan tindakan serta merta tahan kerja terhadap seorang pegawainya yang dikaitkan dengan video yang tular di media sosial.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Mustafar Ali berkata, pihaknya memandang serius perkara itu ekoran perlakuan pegawai itu jelas menjejaskan imej dan bertindak bertentangan kod etika jabatan dan perkhidmatan awam.

“Pengurusan tertinggi Imigresen telah mengambil tindakan serta merta dengan mengenakan tindakan tahan kerja ke atas pegawai terbabit.

“Imigresen tidak akan berkompromi terhadap pegawainya yang melakukan pelanggaran integriti sehingga mencemarkan nama baik dan imej jabatan serta tidak akan melindungi mereka melakukan kesalahan sedemikian,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata demikian berhubung isu video seorang pegawai Imigresen yang bertindak dengan kasar ke atas seorang warga asing ketika berurusan di kaunter Imigresen di Wisma Persekutuan, Johor Bahru, hari ini, yang tular di media sosial.

Katanya, tindakan serius akan diambil tanpa kompromi termasuk buang kerja terhadap pegawai yang melakukan kesalahan.

“Imigresen tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan tatatertib berdasarkan Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan& Tatatertib) Pindaan 2002,” katanya.