Categories
SELANGOR

Bangunan baharu Hospital Tanjong Karang dijangka siap November 2020

TANJONG KARANG, 15 JUN: Penduduk Tanjong Karang kini mampu menarik nafas lega apabila projek pembinaan bangunan baharu Hospital Tanjong Karang dijangka disiap sepenuhnya menjelang November 2020.

Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad berkata, kerja-kerja menanam cerucuk sudahpun bermula pada tapak projek pembinaan yang tertangguh sejak sedekad lepas.

“Dalam usaha memastikan rakyat mendapat perkhidmatan penjagaan kesihatan terbaik, Kementerian Kesihatan komited menaik taraf hospital ini sebagai sebuah hospital yang memiliki pakar (perubatan), selain menambah kapasiti katil pesakit.

“Hospital baharu ini bakal menjadi ‘hospital pakar minor’ dengan kapasiti 150 katil dan menawarkan sembilan kepakaran selain kecemasan dan perubatan am, iaitu pembedahan am, ortopedik, pediatrik, obstetrik dan ginekologi, anestesiologi dan rawatan kritikal, radiologi dan psikiatri,” katanya.

Beliau ditemui selepas menyampaikan sumbangan Aidilfitri kepada 40 pesakit di Hospital Tanjong Karang sempena sambutan Aidilfitri di sini, hari ini yang turut dihadiri Pengarah Hospital Tanjong Karong Dr Mohd Zamri Wagiman.

SUMBER: BERNAMA