Categories
PBT SELANGOR

Hanya 271 aduan sampah di MPKj sejak awal 2018

OLEH SYAZWANI SUFIAN

KAJANG, 30 JUN: Aduan sampah di kawasan Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) menurun sebanyak 271 aduan sejak awal tahun ini.

Yang Dipertuanya, Mohd Sayuthi Bakar berkata, penurunan itu berlaku sejak pihaknya merombak sistem pepejal dan pembersihan awam dengan memperkenalkan spesifikasi kerja baru dan menjalankan pengezonan semula kawasan bagi memudahkan pemantaun kontraktor lebih sistematik sejak Julai 2016.

“Hasilnya berdasarkn statistik aduan bagi 2018 kita hanya menerima 271 aduan berbanding purata 100 hingga 150 aduan setiap bulan pada tahun sebelumnya.

“Aduan sampah ini tidak lagi menjadi aduan top 5 iaitu antara anduan tertinggi di majlis sejak penghujung 2016,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam Majlis Penyerahan Kompaktor Kontraktor di MPKj, di sini, semalam.

Dalam majlis itu, KDEB Waste Management Sdn Bhd (KDEBWM), syarikat membelanjakan RM23 juta bagi 59 lori kompaktor dan RM50 juta untuk pembersihan awam, bagi perkhidmatan kutipan sampah domestik di kawasan pentadbiran MPKJ bermula 1 Julai ini.

Kerja kutipan sisa pepejal dan pembersihan awam dilakukan secara berperingkat melibatkan 59 kawasan.

Sayuthi berharap dengan pengambilalihan pengurusan sistem pepejal, tahap pengurusan sistem akan terus diangkat ke tahap lebih baik daripada sekarang.

“Tahniah kepada sub kontraktor yang dilantik, saya berharap dengan perlantikan ini kontraktor akan dapat terus mempertingkatkan sistem kutipan sampah dengan lebih cekap, berwibawa, berintegriti dan berkualiti,” katanya.

Pada masa sama, Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari memaklumkan KDEBWM berjaya menurunkan sehingga 95 peratus aduan sampah bagi tempoh tiga bulan di majlis perbandaran dan daerah sejak peralihan pengurusan.

=EZY=