Categories
SELANGOR

Lebih 1,500 pengunjung meriahkan Rumah Terbuka Aidilfitri DUN Kota Kemuning

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 30 JUN: Kira-kira 1,500 pengunjung hadir memeriahkan Sambutan Rumah Terbuka Aidilfitri DUN Kota Kemuning, di Dewan Kenangan, Seksyen 28, di sini.

Exco Pemberdayaan dan Pembangunan Sosio Ekonomi dan Kerajaan Prihatin, V Ganabatirau menzahirkan rasa gembira dan teruja melihat pelbagai kaum memeriahkan sambutan itu.

Katanya, penganjuran majlis rumah terbuka Aidilfitri itu berjaya menjadi medium untuk merapatkan ukhwah antara rakyat pelbagai kaum.

“Ini membuktikan keunikan dan kelebihan masyarakat di negeri ini yang sentiasa bersatu padu dalam kepelbagaian dan perbezaan diraikan bersama dalam perayaan dengan begitu meriah tanpa mengira bangsa dan agama.

“Walaupun disambut dalam keadaan sederhana, namun saya gembira melihat kehadiran rakyat di DUN saya.

“Tanpa persediaan awal, saya khuatir tidak dapat dilaksanakan dengan baik,” katanya ketika ditemui.

Pada masa sama, Ganabatirau menyifatkan semangat dan tradisi rakyat saban tahun dalam menyambut perayaan di negara ini tidak mungkin dapat merasai suasana seperti ini di negara lain.

“Semangat yang ditunjukkan berjaya merapatkan jurang perbezaan agama dan kaum oleh masyarakat di negeri ini untuk meraikan Aidilfitri dan ia merupakan satu contoh terbaik yang perlu diikuti oleh generasi akan datang,” katanya.