Categories
NASIONAL

Menteri Pengangkutan tak mahu orang tunggu lama

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 9 JUN: Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook, mengingatkan penganjur majlis kementeriannya supaya memulakan acara mengikut masa ditetapkan tanpa perlu sebarang tempoh menunggu.

Beliau berkata, peringatan terbabit selari dengan saranan pentadbiran kerajaan baharu yang mengutamakan ketepatan masa.

“Saya dimaklumkan, perlu berada di sini pada jam 9.50 pagi. Tetapi, bila saya tengok backdrop, majlis bermula jam 9 pagi.

“Saya harap penganjur boleh memberikan masa yang sama. Jika hadirin tiba jam 9 pagi, maka beritahu supaya menteri hadir waktu yang sama. Tidak perlu tunggu lama-lama.

“Saya tidak suka orang menunggu saya lama-lama kerana seolah-olah saya membuang masa orang lain. Jadi, saya harap penganjur bila ada program bersama kita, maka tidak perlu tempoh menunggu.

“Jika semua perlu hadir jam 9 pagi, maka menteri juga kena hadir 9 pagi. Ini cara baru kita, ini kerajaan baru, menteri baru, ‘style’ pun baru,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Kempen Keselamatan Jalan Raya Dan Ops Bersepadu, di RnR Seremban, semalam.

Loke berkata, ketepatan masa adalah nilai yang diterapkan sendiri oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Sebagai menteri kabinet, saya akan berusaha menepati nilai ini iaitu kita akan menepati dan tidak mahu membuang masa.

“Saya harap, nasihat ini diterima semua pihak termasuk kakitangan kementerian dalam menganjurkan majlis, pada masa depan,” katanya.

Beliau berharap, program dianjurkan kementerian atau swasta juga dapat dijalankan dengan cepat dan sederhana.