Categories
NASIONAL

Semoga Muslim Malaysia terus sejahtera – Duta China

KUALA LUMPUR 15 JUN: Menyantuni kemeriahan umat Islam menyambut Aidilfitri, Duta China ke Malaysia, Bai Tian menampilkan erti keikhlasan dengan menyampaikan ucapan raya dalam bahasa Melayu.

Meskipun tidak sempurna bibit sebutannya, mesej yang cuba diterapkan menerusi video hampir dua minit itu dilihat sarat dengan tema Aidilfitri iaitu erti kemenangan, selain dihiasi bait pepatah bagi menggambarkan usaha mengharungi cabaran tatkala sebulan berpuasa menahan lapar dan dahaga.

Mengenakan baju batik dan berlatarbelakangkan kaligrafi Cina, Tian menyifatkan ucapan itu mewakili masyarakat Muslim di republik berkenaan, yang turut menyambut lebaran dengan cara tersendiri.

“Saya ingin atas nama rakyat China khususnya 20 juta Muslim China mengucapkan selamat Hari Raya kepada semua rakan Muslim Malaysia sekalian.

“China dan Malaysia bagai isi dengan kuku. Bak pepatah bukit sama didaki, lurah sama dituruni. Semoga semua rakan Muslim Malaysia terus dikurniakan kesejahteraan.

“Sekali lagi, selamat Hari Raya,” katanya menerusi pautan yang dimuat naik di laman Facebook rasmi Kedutaan Republik China di Malaysia.

SUMBER: BH ONLINE