Categories
SUKANKINI

Sepanyol benam Iran 1 – 0

OLEH HAFIZAN TAIB

KAZAN, 21 JUN: Sepanyol mengatasi cabaran dan mencatat kemenagan 1 – 0 ke atas Iran hasil jaringan Diego Costa dalam perlawanan Kumpulan B Piala Dunia 2018.

Gol penyerang Atletico Madrid yang ketiga dari dua perlawanan itu membantu juara edisi 2010 meraih tiga mata dan berkongsi kedudukan bersama Portugal dengan empat mata dalam kumpulan berkenaan.

Ia terhasil melalui percubaan Costa pada tujuh minit separuh masa kedua yang mendapat bola selepas gagal dikeluarkan pertahanan Iran dengan melepasi penjaga gol, Ali Beiranvand.

Iran yang berusaha bangkit bagi mencari gol dan melancarkan serangan memperolehinya menerusi Saeid Ezatolahi tetapi dibatalkan kerana berada pada posisi ‘offside’.

Jurulatih Sepanyol, Fernando Hierro yang dilantik menggantikan Julen Lopetegui menerusi AFP, mengakui pasukannya menempuh tentangan sengit Iran sepanjang perlawanan itu.

“Kami berjaya memungut tiga mata selepas menghadapi cabaran sukar Iran yang bermain dengan baik dalam perlawanan ini,” katanya.

Sebelum ini, Sepanyol seri 3 – 3 dengan Portugal, yang mengalahkan Maghribi 1 – 0.

Iran yang memungut tiga mata hasil dua perlawanan, masih berpeluang ke peringkat seterusnya dan mesti mencatat kemenangan ketika berdepan Portugal.