Categories
GLOBAL NASIONAL

Anwar selamat jalani pembedahan bahu kanan di Turki

TURKI 14 JUL: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim selamat menjalani pembedahan bahu kanan terkait kecederaan serius di kaf rotator beliau di Turki pada Jumaat.

Prof Datuk Dr Wan Azman Wan Ahmad yang menulis kenyataan di Facebook bagi pihak beliau memberitahu, fungsi jantung Anwar berada pada tahap normal tanpa mengalami penyempitan saluran koronari arteri untuk membolehkan beliau menjalani pembedahan tersebut.

Sebelum ini, Anwar menjalani pembedahan mikro bagi merawat sakit belakang yang kronik terkait kegelinciran disk dan pembedahan tulang belakang pada Khamis lalu.

“Beliau berada di dalam keadaan ceria dan beransur pulih berikutan pembedahan yang berjalan dengan lancar tanpa sebarang komplikasi.

“Beliau akan menjalani prosedur fisioterapi dan dijangkakan akan sembuh sepenuhnya,” kata Wan Azman pada catatan itu.

Dalam pada itu, Anwar dan keluarga menyampaikan ucapan terima kasih buat doktor dan perawat di Malaysia dan di Turki atas layanan dan rawatan yang diberikan.

Pada 8 Julai, media melaporkan Anwar menjalani pembedahan tulang belakang dan kaf rotator bagi memulihkan kesihatan beliau.

Suami Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail itu mengalami ‘lumbar central stenosis’, keadaan di mana saluran tulang belakang sempit, menyebabkan rasa sakit dan kebas.