Categories
ALAM SEKITAR & CUACA GLOBAL

Gerhana bulan penuh paling lama abad ke-21 malam ini

LONDON 27 JUL: Fenomena ‘bulan berdarah’ akan dapat dilihat di kebanyakan tempat di seluruh dunia, malam ini hingga awal esok, apabila bulan memasuki bayangan bumi untuk gerhana bulan paling lama dalam kurun ke-21.

Gerhana penuh akan berlangsung selama satu jam, 42 minit dan 57 saat, dengan gerhana separa berlaku sebelum serta selepasnya bererti bulan berada dalam bayangan umbra bumi selama tiga jam 54 minit, kata NASA (Pentadbiran Angkasa Lepas dan Aeronautik Kebangsaan).

Gerhana kali ini dapat dilihat dari Eropah, Afrika dan Timur Tengah antara waktu matahari terbenam hingga tengah malam pada 27 Julai selain antara tengah malam hingga matahari terbit pada 28 Julai di sebahagian besar Asia serta Australia.

“Ia digelar bulan berdarah kerana cahaya dari matahari melalui atmosfera bumi sebelum mengenai bulan, manakala atmosfera mengubah warnanya merah, sama seperti terjadi kepada matahari apabila terbenam,” kata profesor astronomi di Universiti Cambridge, Andrew Fabian.

Apabila bulan memasuki bayangan bumi yang berbentuk kon, ia berubah daripada dicahayakan matahari menjadi gelap. Bagaimanapun, sedikit cahaya masih sampai ke bulan kerana dibiaskan atmosfera bumi.

“Jika kamu berdiri di atas bulan ketika gerhana ini, kamu dapat melihat matahari dan bumi akan menghalang serta menutup matahari.

“Lingkaran bumi akan berkilau kerana cahaya dibiaskan atmosfera bumi,” katanya.

Pada hari sama, planet Marikh paling terang apabila bergerak lebih hampir dengan bumi bererti pemerhati mungkin dapat dilihat sesuatu seperti bintang berwarna oren kemerahan, yang sebenarnya ‘planet merah’ berkenaan.

Apabila ditanya sama ada gerhana berkenaan mungkin satu petanda buruk, Fabian sekadar ketawa.

“Sudah pasti tidak. Astrologi bukan bidang kami,” katanya.

Gerhana bulan kali ini juga tidak dapat dilihat dari Greenland, Amerika Syarikat dan Kanada. Gerhana bulan seterusnya dengan tempoh sepanjang itu akan dapat dilihat semula pada 2123. – Reuters/Agensi

INFO: 10 bandar posisi terbaik melihat gerhana bulan

Kaherah, Mesir (9.30pm/Jumaat)
Dubai, Emiriah Arab Bersatu (11.30pm/Jumaat)
Perth, Australia (3.30am/Sabtu)
Limassol, Cyprus (10.30pm/Jumaat)
Bangkok, Thailand (2.30am/Sabtu)
New Delhi, India (1am/Sabtu)
Bucharest, Romania (10pm/Jumaat)
Moscow, Russia (10.30/Jumaat)
Nairobi, Kenya (10.30pm/Jumaat)
Santorini, Greece (10.30pm/Jumaat)