Categories
EKONOMI GLOBAL

Harga minyak didagang bercampur-campur

TOKYO 30 JUL: Harga minyak bercampur-campur pada awal dagangan hari ini dengan West Texas Intermediate (WTI) Amerika Syarikat (AS) didagangkan kukuh disokong oleh pertumbuhan ekonomi AS yang berkembang baik sementara Brent dibuka rendah selepas mencatatkan keuntungan mingguan pertamanya minggu lalu.

Niaga hadapan minyak mentah WTI AS naik 22 cent atau 0.3 peratus kepada AS$68.91 setong pada 0058 GMT. WTI turun 1.3 peratus pada Jumaat, susut empat minggu berturut-turut.

 

Niaga hadapan minyak mentah Brent turun 11 cent atau 0.2 peratus kepada AS$74.18 setong, selepas mencatatkan peningkatan 1.7 peratus minggu lalu, keuntungan pertama dalam tempoh empat minggu.

Ekonomi AS berkembang pada kadar paling pantas dalam tempoh hampir empat tahun pada suku kedua apabila pengguna meningkatkan perbelanjaan dan petani menggandakan penghantaran kacang soya ke China.

Bagaimanapun, data yang dikeluarkan pada Jumaat menunjukkan bahawa syarikat tenaga AS menambah tiga pelantar minyak pada tempoh seminggu hingga 27 Julai, kali pertama dalam tempoh tiga minggu lalu ketika aktiviti penggerudian ditingkatkan.

SUMBER: REUTERS