Categories
GLOBAL

Imran bentuk kerajaan campuran

ISLAMABAD 29 JUL: Parti Imran Khan berkata, pihaknya telah memulakan rundingan dengan parti-parti kecil dan bebas bagi membentuk kerajaan campuran.

Sementara itu, beberapa parti pencabar khususnya Parti Muslim Liga-Nawaz (PML-N) merancang mengadakan bantahan selepas mendakwa wujud peni­puan pengundian.

Imran yang memimpin Parti Tehreek-e-Insaf (PTI) menang 115 kerusi pada pilihan raya yang berlangsung Rabu lalu, kurang berbanding 137 kerusi yang diperlukan untuk membentuk kerajaan majoriti mudah.

Parti telah mula menemui rakan yang berpotensi menyertai kerajaan campuran, menurut jurucakap PTI, Fawad Chaudhry.

“Kita ada menghubungi parti-parti kecil dan anggota bebas, mereka akan menemui ketua parti ma­sing-masing secepat mungkin di sini,” umum Fawad kelmarin sambil memberi­tahu pro­ses rundingan itu akan mengambil masa kira-kira 10 hari.

Kenyataan Fawad itu bagaimanapun disusuli pengumuman oleh parti saingan yang berikrar melancarkan gerakan bantahan, selepas pemerhati asing melahirkan kebimbangan mereka terhadap pilihan raya itu.

Lebih 12 parti yang menamakan mereka sebagai Persidangan Semua Parti (APC) berjanji membantah keputusan pilihan raya berkenaan.

Bagaimanapun, pendirian itu agak berbelah bahagi dengan sebilangan berjanji untuk memboikot Dewan Kebangsaan, manakala yang lain mendesak diadakan pengundian semula.

Parti PML-N mengumumkan menyokong kumpulan APC tetapi Parti Rakyat Pakistan (PPP) mene­gaskan bahawa meskipun mereka menolak keputusan pilihan raya tetapi tetap menyertai proses Parlimen.

Lewat petang kelmarin, Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan pemerhati lain menyuarakan kebimbangan selepas tersebar dakwaan tentera menggunakan kuasa bagi menetapkan kemenangan Imran.

SUMBER: AFP