Categories
EKONOMI SELANGOR

Selangor – MIDA luas kerjasama tingkat pelaburan

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 10 JUL: Kerajaan Selangor dan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) giat menjalin kerjasama dalam usaha menggalakkan kemasukan prospek pelaburan dalam negeri.

Exco Pelaburan, Perindustrian, dan Perdagangan Industri Kecil dan Sederhana (IKS), Dato’ Teng Chang Kim berkata, kerjasama itu diwujudkan menerusi penganjuran forum pelaburan logsitik bersama delegasi tempatan dan antarabangsa.

Katanya, hala tuju itu tertumpu kepada tawaran peluang pelaburan negeri yang mampu meningkatkan jaringan perolehan nilai kemasukan nilai pelaburan ke Selangor.

“Ini termasuklah tawaran di peringkat Kerajaan Negeri terhadap kemudahan fasiliti yang boleh disediakan Kerajaan Selangor terhadap kemudahan jaringan pelaburan negeri kepada pelabur luar.

“Kami yakin, kerjasama ini membuka peluang kepada pelabur luar untuk kekal memilih Selangor sebagai destinasi pelaburan terbaik,” katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas hadir merasmikan Forum Pelaburan Industri Pengankutan Logistik dan pelancaran buku Malaysia Logistics Perfomance Index, di Hotel Concorde, pagi ini.

Turut hadir, Timbalan Ketua Pegawai Esekutif MIDA, Arham Abdul Rahman dan Ketua Pegawai Eksekutif Invest Selangor, Dato’ Hassan Azhari Idris.

Sementara itu, penganjuran forum bertemakan, ‘Memperkenalkan rantaian kemudahan pelaburan logistik di Selangor’ turut dihadiri delegasi pelabur tempatan dan antarabangsa.