Categories
NASIONAL

Azmin selesai lawatan kerja ke Singapura

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 30 OGOS: Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali selesai mengadakan lawatan kerja ke Singpura dan bertemu Perdana Menteri, Lee Hsien Loong bertempat di The Istana, hari ini.

Pertemuan itu bukan sahaja membincangkan perkara dua hala, namun meluaskan isu serantau berkenaan bagaimana Malaysia serta Singapura sebagai negara maju dapat memanfaatkan kekuatan bersama untuk memainkan peranan utama memajukan Asean di peringkat global.

Dalam ucapan hormatnya kepada Lee, Mohamed Azmin berkata, cara terbaik untuk meningkatkan hubungan dua hala dengan kerajaan Pakatan Harapan baharu di bawah pimpinan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad adalah menerusi tadbir urus, akauntabiliti dan ketelusan yang baik adalah sentuhan utama.

Mohamed Azmin berkata, berdasarkan nilai positif seperti itu, Dr. Mahathir meletakkan kepentingan penting dalam meningkatkan hubungan dua hala dengan Singapura.

Pada masa sama, Lee mengucapkan tahniah kepada Dr Mahathir dan rakyat Malaysia sempena perayaan Merdeka esok.

Lee berkata, beliau melihat secara positif kepimpinan Dr Mahathir dan yakin bahawa projek HSR akan selesai sebaiknya.

Terdahulu, Mohamed Azmin memulakan pertemuan dengan bersarapan bersama Menteri Luar Negeri Singapura, Dr Vivian Balakrishnan bagi membincangkan pelbagai isu termasuk kebimbangan geopolitik.

Kemudian, Mohamed Aazmin bertemu dengan Menteri Penyelaras Infrastruktur dan Menteri Pengangkutan, Khaw Boon Wan membincangkan mengenai Projek Rel Kelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR).

Sementara itu, Mohamed Azmin sempat makan tengah hari bersama Menteri Perdagangan dan Industri, Chan Chun Sing.

Difahamkan, dalam pertemuan itu mereka berbincang mengenai bagaimana untuk memanfaatkan kekuatan dua negara dalam meningkatkan pertumbuhan ekonomi dan berkongsi pandangan mengenai integrasi Asean dengan lebih mendalam.

Manakala, pada sebelah petang, Mohamed Azmin menyampaikan hormat kepada Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Penyelaras Keselamatan Negara, Teo Chee Hean.