Categories
SELANGOR

Belanjawan Selangor 2019 : Kebajikan wanita terus diberdaya

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 9 OKT: Kebajikan wanita di Selangor terus diberdaya apabila Kerajaan Negeri merancang ingin memberi latihan kemahiran bagi membantu menjana pendapatan bulanan mereka, mulai tahun depan.

EXCO Kesihatan, Kebajikan, Pemberdayaan Wanita dan Keluarga, Dr Siti Mariah Mahmud berkata, kemahiran itu akan lebih memfokuskan kepada bidang jahitan.

“Pada peringkat permulaan ini, kita memberi fokus kepada penerima program Kasih Ibu Smart Selangor (KISS) supaya mereka boleh menjana pendapatan di samping mempunyai kemahiran tersendiri.

“Kita sedang bekerjasama dengan beberapa syarikat korporat popular dalam kursus jahitan untuk mereka mengikuti kursus itu,” katanya kepada SelangorKini.

Dr Siti Mariah berkata, menerusi kursus itu, peserta boleh bekerja tiga bulan dari rumah sekali gus mampu menjana pendapatan sekurang-kurangnya RM1,000 sebulan.

“Bagaimanapun, ia bergantung kepada usaha golongan terbabit dan disiplin dalam diri masing-masing untuk mengubah kehidupan.

“Saya optimis golongan ini mempunyai daya usaha dan jangan sesekali berputus asa serta tidak hanya bergantung kepada bantuan dari mana-mana pihak sahaja,” katanya.

Beliau berkata, usaha itu masih giat dirangka dan perincian lanjut berkenaannya akan dibentangkan di Sesi Pembentangan Belanjawan Selangor 2019, pada 23 November depan.

Terdahulu, program KISS merupakan inisiatif dilaksanakan Kerajaan Negeri untuk memberdaya golongan wanita dengan pemberian RM2,400 setahun atau RM200 sebulan untuk mereka membeli barang keperluan.

Peserta KISS boleh mendapat bekalan makanan asas, peralatan juga pakaian sekolah untuk anak di lebih 500 pasar raya dan kedai runcit berdaftar seperti Giant Hypermarket, 99 Speedmart serta Pusat Pakaian Hari-Hari.

Skim berkenaan terbuka kepada wanita berkeluarga atau ibu tunggal yang mempunyai anak atau tanggungan di bawah umur 21 tahun atau mereka yang menetap melebihi 10 tahun dan merupakan pemilih berdaftar, di Selangor.