Categories
KENYATAAN MEDIA

Kenyataan Dato’ MB berkenaan isu kuil

Semalam (28hb November 2018) saya telah mengadakan pertemuan dengan Menteri Perpaduan YB Senator Waythamoorthy, Timbalan Menteri YB Sivarasa, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor YB Ganabatirau serta YB Gunaraj bagi membincangkan pertikaian yang sedang berlangsung berkenaan cadangan pemindahan kuil tersebut.

Saya turut dimaklumkan YB Waythamoorthy tentang permintaan YAB Perdana Menteri bagi mencari penyesaian kepada persoalan ini.

 

Kerajaan Negeri Selangor berpendirian teguh dan mengulangi tekad untuk mencari penyelesaian DALAM RUANG LINGKUP PERUNDANGAN SERTA MENURUT KEDAULATAN UNDANG-UNDANG. (Rule of Law)

Kerajaan Negeri Selangor bersedia menjadi orang tengah dalam perbincangan antara pihak-pihak yang terlibat bagi mencari penyelesaian.

Kerajaan Negeri mensyaratkan agar semua pihak bertenang, tidak berhimpun dan melakukan apa-apa provokasi serta mengikut arahan dari pihak berkuasa bagi menjamin keselamatan dan ketenteraman awam.

 

Sebarang kenyataan dari mana-mana sumber tentang bagaimana penyelesaian ini akan dicapai sewajarnya dianggap sebagai spekulasi semata-mata sehingga pengumuman rasmi dikeluarkan.

 

Kerajaan Negeri Selangor mahu menghentikan sebarang desas-desus yang sedang berlegar kononnya Kerajaan Negeri akan mengambil alih tanah tersebut. Perkara ini tidak benar dan sangat menyimpang.

Kerajaan Negeri Selangor menolak untuk mengambil alih tanah tersebut kerana ia akan menghasilkan kesan-kesan kewangan yang besar dan bakal meletakkan duluan yang tidak baik (bad precedent) kepada kes-kes akan datang.

 

Sebagai kerajaan, kita beriltizam untuk menegakkan kedaulatan undang-undang dan bertindak dalam juga menurut ruang lingkup perundangan.

Untuk kes melibatkan serangan di kuil dan kecederaan kepada Pegawai Bomba Muhammad Adib, Kerajaan Negeri Selangor mempunyai sepenuh keyakinan dan kepercayaan penuh kepada pihak PDRM untuk menyiasat dan mengambil tindakan ke atas mereka yang terlibat.

 

YAB Tuan Amirudin Shari

Dato’ Menteri Besar Selangor

29hb November 2018