Categories
BERITA UTAMA SELANGOR SUKANKINI

Piala Suzuki AFF: Malaysia layak ke final

OLEH: MOHD EZLI MASHUT

BANGKOK 5 DIS: Harimau Malaya menunjukkan taring sebenar apabila layak ke perlawanan akhir Piala Suzuki AFF 2018 walaupun terikat 2-2 dengan pasukan Thailand dalam kejohanan yang berlangsung di Stadium Rajamangala Thailand.

Pada perlawanan itu kedua-dua pasukan terikat pada kedudukan 2-2 selepas tamat 90 minit yang menyaksikan permainan sengit seawal minit pertama lagi.

Malaysia layak ke final dengan agregat 2-2 pada perlawanan kedua itu menerusi peraturan gol di tempat lawan.

Dato’ Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari mengucapkan tahniah ke atas kejayaan pasukan Malaysia melalui twitternya.

“Kecekalan dan semangat juang pemain Malaysia yang tidak mengenal erti putus asa membuktikan kita setanding dengan juara Asia Tenggara.

“Tahniah kepada Tan Cheng Hoe, pemain Malaysia dan ekor Harimau Malaya. Semoga selamat dalam perjalanan pulang ke Malaysia. Syabas !

“One of the most dramatic football game ever played by Malaysia. Congratulations Malaysia!,” tulis Amirudin.

Perlawanan akhir bakal berlangsung pada 11 dan 15 Disember ini.

Penjaring:

Malaysia – Muhammad Syahmi Safari (minit ke-28), Norshahrul Idlan Talaha (minit ke-70)

Thailand – Muhammad Irfan Zakaria (gol sendiri – minit ke-20), Pansa Hemviboon (minit ke-63)

Pasukan:

MALAYSIA: Farizal Marlias, Muhammad Syahmi Safari, Aidil Zafuan Abd Radzak (Muhammad Irfan Zakaria), Shahrul Mohd Saad, Nazirul Naim Che Hashim, Muhammad Akram Mahinan, Mohamed Syamer Kutty Abba, Mohamadou Sumareh, Norshahrul Idlan Talaha (D. Kenny Pallraj), Muhammad Safawi Rasid (Muhammad Akhyar Abdul Rashid), Zaquan Adha Abd Radzak (ketua pasukan)

THAILAND: Chatchai Budprom, Chalermpong Kerdkaew (ketua pasukan), Pansa Hemviboon, Thitipan Puangchan, Adisak Kraisorn, Mongkol Tossakrai (Sumanya Purisay), Philip Roller, Tanaboon Kesarat, Supachai Jaided, Korrakot Wiriyaudomsiri, Sanrawat Dechmitr.

Pengadil: Adham Mohammad Tumah Makhadmeh (Jordan)