Categories
KENYATAAN MEDIA NASIONAL

EAC diharap mampu tangani masalah ekonomi negara

Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) menyambut baik langkah Perdana Menteri, YAB Tun Dr Mahathir Mohamed dalam menubuhkan Majlis Tindakan Ekonomi sebagaimana yang dilaporkan menerusi beberapa portal media semalam.

Majlis yang dipengerusikan sendiri oleh YAB Perdana Menteri dijangka akan memainkan peranan utama dalam menangani masalah yang melanda negara terutamanya dalam hal ekonomi. Melalui Majlis ini, kerajaan juga dijangka akan memastikan pertumbuhan ekonomi secara mampan bagi memastikan kesejahteraan rakyat terutamanya golongan miskin khususnya B40 terjamin.

PKPIM berharap agar penubuhan Majlis ini dapat memberikan perhatian yang mustahak terhadap nasib rakyat di luar bandar terutamanya pekebun kecil, peneroka FELDA dan nelayan.

PKPIM juga menggesa kerajaan untuk mengutamakan keperluan ekonomi rakyat dalam sebarang tindakan yang ingin dilaksanakan. Hal ini termasuklah perkara-perkara yang berkaitan kos sara hidup, guna tenaga, kemiskinan dan pemilikan rumah.

PKPIM yang mewakili keluhan generasi muda juga menggesa kerajaan supaya lebih prihatin akan bebanan yang dihadapi generasi muda kini seperti peluang pekerjaan, hal berkaitan perumahan mampu milik dan juga menangani kebimbangan masalah kemuflisan yang melanda dalam kalangan anak muda yang disebabkan oleh bebanan hutang.

PKPIM juga mendesak para ahli politik untuk segera menghentikan sandiwara politik yang kelihatan tidak berkesudahan seterusnya kembali menumpukan pelaksanaan matlamat kebajikan rakyat bagi memastikan kesejahteraan mereka terpelihara.

PKPIM menegaskan bahawa sudah tiba masanya Jemaah Menteri pimpinan Tun Dr Mahathir untuk berhenti menyalahkan kerajaan lama dan sebaliknya mengemukakan dasar-dasar ekonomi yang mampan dan kukuh bagi memastikan cita-cita mengembalikan ketenteraman hidup rakyat menjadi kenyataan.

AHMAD FAHMI ADZHA MOHD NASARUDIN
Setiausaha Agung, Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM)