Categories
EXCO SELANGOR

MTES bakal putuskan pindah atau kekal kilang bateri di Jenjarom

KAPAR, 7 SEPT: Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) akan memutuskan sama ada kilang bateri yang didakwa membuat pencemaran plumbum di Jenjarom akan ditutup atau dipindahkan.

EXCO Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Sains, Teknologi dan Inovasi dan Hal Ehwal Pengguna, Hee Loy Sian berkata, isu berkenaan akan dibawa ke MTES yang dijadual berlangsung sekurang-kurangnya seminggu dari sekarang.

“Buat masa ini, Kerajaan Negeri sedang mengumpulkan maklumat, namun kita sudah dapat keputusan hasil laporan daripada beberapa jabatan.

“Keputusan sama ada menutup atau memindahkan kilang bateri ini dibuat kerana penduduk mengatakan kewujudannya mencemarkan air bawah tanah serta udara.

“Bagaimanapun, dakwaan itu akan dikenal pasti melalui ujian darah yang dibuat ke atas pengadu,” katanya kepada media selepas merasmikan Karnival Jelajah 360 Smart Selangor, di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas isu kilang bateri kontroversi yang didakwa melakukan pencemaran plumbum di Jenjarom, Kuala Langat pada April lalu.

Terdahulu, dilaporkan penduduk mengadakan demonstrasi aman dan mendesak Majlis Daerah Kuala Langat serta Jabatan Alam Sekitar supaya tidak menyambung lesen operasi sementara kilang itu yang tamat, pada 19 Ogos.

Penduduk mendakwa kilang bateri itu membuang sisa plumbum ke dalam saliran yang bersambung dengan sungai serta menyebabkan pencemaran udara di Jalan Sukepi, Kuala Langat.

Namun, pada April, Kerajaan Negeri mengumumkan kilang itu berdepan enam kompaun berjumlah RM12,000 ekoran kegagalannya mematuhi pengurusan peleburan plumbum mengikut jadual.

Kilang terbabit disyorkan untuk dipertuduhkan di bawah Seksyen 34A(2) Akta Kualiti Alam Sekeliling kerana melakukan proses pemerolehan kembali plumbum tanpa kelulusan Laporan Penilaian Kesan Kepada Alam Sekeliling.