Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Melayu dikhuatiri tidak mampu miliki hartanah di Kampung Baru

KUALA LUMPUR, 15 OKT: Kerajaan boleh menawarkan kadar yang tinggi kepada tuan tanah di Kampung Baru untuk plot masing-masing tetapi ini mungkin memberi implikasi kepada pembangunannya hingga harga hartanah tinggi dan tidak mampu dibeli oleh kebanyakan orang Melayu, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam situasi sedemikian, Perdana Menteri berkata, beliau bimbang kemungkinan hartanah seperti unit rumah terpaksa dijual pada harga yang amat mahal dan di luar kemampuan kebanyakan mereka.

“Kita boleh naikkan harga yang kita tawar kepada pemilik (tanah) tetapi kita khuatir dengan kenaikan harga itu, bangunan yang didirikan seperti rumah, flat, apartmen akan naik harga juga. (Jika) mereka jual tanah dengan harga murah, kita pun boleh bina rumah yang lebih murah dan mampu kepada orang Melayu.

“Kalau kita nak ikut harga pasaran, orang Melayu tak masuk dah dalam Kampung Baru. Jika anda mahukannya, kita akan lakukan untuk anda,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Peralatan Perubatan Antarabangsa, di sini, hari ini.

Atas alasan ini, katanya, satu harga istimewa telah ditawarkan kepada pemilik tanah, dengan hasrat untuk memelihara satu-satunya wilayah Melayu dalam kawasan pusat bandar.

Adalah dilaporkan bahawa kerajaan telah menawar untuk membeli tanah di Kampung Baru di sini pada kadar RM850 setiap kaki persegi, sebagai pampasan kepada tuan tanah, untuk tujuan pembangunan semula kawasan berkenaan.

Dr Mahathir berkata, di tempat lain yang asalnya dimiliki Melayu, ramai orang Melayu miskin telah menjual tanah mereka dengan harga yang bagus tetapi kemudian mendapati hakikatnya mereka sendiri tidak mampu untuk membelinya kembali dan menjadi milik orang lain.

“Tanah itu yang dapat adalah orang lain, tetapi di Kampung Baru kita perlu ada penghuninya terdiri daripada orang Melayu kerana Kampung Baru adalah untuk orang Melayu,” katanya.

Mengenai isu lain, Dr Mahathir berkata, langkah untuk mengurangkan ambang harga kepada orang luar untuk membeli hartanah yang diumumkan pada pembentangan Belanjawan 2020, bertujuan bagi mengatasi masalah hartanah yang tidak terjual di negara ini yang sekiranya tidak ditangani boleh menyumbang kepada masalah kewangan seperti yang berlaku di beberapa negara Asia.

Jadi kita perlu menjual hartanah yang berkenaan agar pasaran hartanah boleh menjadi sihat semula, katanya.

– BERNAMA