Categories
AGENDA NASIONAL

Selangor sedia teroka projek pemasangan paip di Jakarta

SHAH ALAM, 7 NOV: Selangor sedia meneroka peluang melibatkan diri dengan projek pemasangan paip di Jakarta melalui anak syarikat Kerajaan Negeri.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, Gabenor Jakarta sebelum ini pernah menyatakan perasaan kagum terhadap sistem bekalan air yang terdapat di Selangor.

“Saya juga sedia meneroka cadangan Gombak Setia supaya anak syarikat kita bergerak ke serantau dan ini antara butiran yang saya bincangkan dengan Gabenor Jakarta sewaktu pertemuan.

“Mereka cukup tertarik dengan tiga elemen yang kita ada iaitu Negeri Pintar yang juga sedang dirancang di Jakarta, pembangunan perumahan oleh anak syarikat kita, PKNS yang berpengalaman 55 tahun dan perancangan bekalan air yang diuruskan di Selangor

“Perancangan bekalan air yang diuruskan di Selangor walaupun ada kelemahan tetapi kalau kita bandingkan dengan Jakarta sebagaimana disebut Gombak Setia yang mana bekalan airnya sekitar bawah 60 peratus daripada keseluruhan,” katanya,

Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Enakmen Perbekalan 2020 di Dewan Negeri Selangor di sini, hari ini.

Amirudin berkata, walaupun masih diperingkat awal tetapi tidak mustahil boleh dilaksanakan.