Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Kerajaan sasar 200 pasar nelayan di seluruh negara tahun ini

SHAH ALAM, 30 JAN: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menyasarkan untuk menambah 70 lagi pasar nelayan di seluruh negara menjelang akhir tahun ini, kata menterinya.

Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata sehingga kini terdapat lebih 130 pasar nelayan yang memberi peluang kepada mereka memasarkan hasil tangkapan terus kepada pengguna, lapor Berita Harian.

“Nelayan juga memperoleh margin pulangan harga yang lebih baik dan menguntungkan, manakala pengguna pula mendapat bekalan segar pada harga berpatutan, katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pasar Nelayan Pulau Gajah di Kota Bharu hari ini.

Beliau turut berjanji pendapatan nelayan akan bertambah sekiranya perairan negara dijaga dengan baik dan dimaklumkan tiada lagi vesel asing yang masuk.

“Pihak kami akan bekerja lebih kuat bagi memastikan pengawalan Op Naga dapat diteruskan dan pada masa sama, laut kita bebas daripada ancaman nelayan asing serta kemudahan pasar nelayan akan terus dipertingkatkan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM),” katanya.