Categories
AGENDA NASIONAL

Pelbagai projek pembangunan dirancang bangunkan Kampung Baru

KUALA LUMPUR, 31 JAN: Pelbagai projek pembangunan dirancang bagi membangunkan kawasan Kampung Baru supaya kelihatan lebih moden, tersusun dan cantik, kata menteri wilayah persekutuan.

Khalid Abdul Samad berkata masjid di Kampung Baru akan dijadikan pusat pembangunan dengan kewujudkan taman warisan masyarakat Melayu seluas 9.6 hektar.

“Taman ini berkonsepkan Kampung Morten di Melaka tetapi lebih besar, di dalamnya terdapat rumah yang mempunyai seni bina Melayu dan 11 unit rumah sedia ada di Kampung Baru akan dipelihara serta diletakkan di dalamnya.

“Kini, yang sedang dibina adalah satu jambatan jalan kaki moden dinamakan ‘Saloma Link’ yang akan dihiasi diod pemancar cahaya yang akan menghubungkan Kampung Baru dengan KLCC,” katanya semasa temu bual Ruang Bicara di Bernama TV di sini semalam.

Beliau berkata taman warisan itu juga dilengkapi panggung warisan yang akan mempertontonkan budaya masyarakat Melayu kepada orang ramai.

Pada masa sama, Khalid berkata lebih banyak kemudahan pengangkutan awam akan disediakan di kawasan tersebut selain penambahan kediaman mampu milik serta kawasan perniagaan orang Melayu.

-BERNAMA