Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

4.39 juta pendeposit PTPTN dapat dividen empat peratus

SHAH ALAM, 5 FEB: Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) hari ini mengumumkan dividen Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) empat peratus untuk SSPN-i dan SSPN-i Plus.

Pemberian dividen membabitkan anggaran peruntukan RM147.25 juta akan memanfaatkan 4.39 juta pendeposit PTPTN, lapor Berita Harian.

Pengerusi PTPTN Wan Saiful Wan Jan berkata tahun lalu SSPN memperoleh keuntungan pelaburan berjumlah RM205.27 juta peningkatan RM41.73 juta atau 25.52 peratus berbanding RM163.54 juta tahun sebelumnya.

“Selaras hasrat kerajaan untuk memastikan simpanan dalam SSPN sentiasa terjamin dan dilindungi, PTPTN mengamalkan kaedah pelaburan patuh syariah berjangka pendek dan panjang di pasaran wang tempatan yang melindungi prinsipal, di samping memberi pulangan atau keuntungan yang tinggi dan positif.

“Keuntungan SSPN bagi 2019 sebanyak RM205.27 juta ini adalah yang tertinggi yang pernah dicapai dalam sejarah PTPTN,” katanya pada majlis pengumuman Dividen 2018 Skim SSPN di ibu pejabat PTPTN di Kuala Lumpur hari ini.