Categories
AGENDA NASIONAL

AUKU bakal diganti dengan undang-undang lebih baik

PUTRAJAYA, 6 FEB: Kementerian Pendidikan giat melaksanakan usaha untuk memansuhkan Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU) dan menggantikannya dengan undang-undang lebih baik dan komprehensif, kata Perdana Menteri.

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata usaha itu selaras Janji 50 Kerajaan dalam manifesto Pakatan Harapan (PAKATAN) untuk mengembalikan kewibawaan universiti awam dan pendidikan tinggi.

“Saya berharap akta baharu menggantikan AUKU akan menjurus kepada kualiti dan kecemerlangan universiti bagi mewujudkan institut pengajian tinggi yang peka dan berupaya untuk bertindak balas dengan keperluan perubahan persekitaran,” katanya yang juga pemangku menteri pendidikan.

Pada majlis amanat dan aspirasi bersama warga Kementerian Pendidikan di sini hari ini, Dr Mahathir melahirkan harapan Majlis Pendidikan Tinggi Negara dapat diaktifkan semula untuk memantapkan sistem tadbir urus dan pengharmonian Akta Pendidikan Tinggi baharu yang sedang digubal.

Dalam pada itu, Dr Mahathir berkata sinergi ekosistem penyelidikan dan inovasi akan ditambah baik pada tahun ini selaras peruntukan RM400 juta yang disediakan untuk penyelidikan, bagi membolehkan universiti menghasilkan penyelidikan yang berimpak tinggi.

Beliau berkata tumpuan seharusnya diberikan terhadap pengukuhan kolaborasi dengan institusi yang disenaraikan sebagai Top 100 di dunia oleh QS World University Rankings.

Dalam menggalakkan penyelidikan yang dipacu permintaan atau ‘demand driven’, katanya pelaksanaan Public Private Research Network 2.0 dan Prototype Research Grant Scheme pada tahun ini akan memberi tumpuan terhadap penyelesaian masalah yang dihadapi industri kecil sederhana melalui bidang berasaskan teknologi.

Dalam pada itu, Dr Mahathir berkata kementerian membangunkan dokumen ‘Way Forward for Private Higher Education Institutions (PHEIs): Education as An Industry (2020-2025)’ yang akan dilancarkan dalam masa terdekat bagi menjadi sumber rujukan institusi pendidikan tinggi swasta dalam menentukan hala tuju menjelang 2025.

-BERNAMA