Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Dr Mahathir: Dana negara cukup biaya Pakej Rangsangan Ekonomi

PUTRAJAYA, 28 FEB: Malaysia mempunyai tabungan tinggi di pelbagai insitusi yang boleh dikitarkan bagi menjana aktiviti pelaburan, kata Perdana Menteri interim Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Dana terkumpul di institusi perbankan, KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja), KWAP (Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan)) dan lain-lain lebih RM2 trilion”, katanya pada sidang media selepas mengumumkan pakej ransangan ekonomi 2020 bernilai RM20 bilion di sini, semalam.

Malaysia antara negara mempunyai tabungan tinggi dengan tabungan kasar lebih kurang 26 peratus, yang boleh dikitar untuk menjana aktiviti ekonomi negara,

Pakej bertemakan “Memperkukuh Keyakinan, Merangsang Pertumbuhan, Melindungi Pekerjaan” diperkenalkan kerajaan dalam usaha menangani ekonomi susulan penularan Covid-19.

Sehubungan itu, Dr Mahathir menegaskan negara mempunyai wang mencukupi pada masa ini dan akan hanya menerbitkan bon sekiranya wujud keperluan untuk berbuat demikian.

Dalam ucapan beliau, jumlah kadar caruman pekerja di KWSP akan diturunkan dari 11 peratus kepada 7 peratus, bermakna lebih kurang RM10 bilion akan terus ke tangan penyimpan di KWSP untuk merancakkan pertumbuhan ekonomi.

Mengulas aspek atau kaedah pengagihan pakej ekonomi berikutan ketiadaan Kabinet susulan perkembangan politik tanah air ketika ini, Dr Mahathir berkata usaha itu akan dilaksanakan mengikut prosedur birokratik.

Ditanya sama ada kerajaan masih komited terhadap usaha pengukuhan pasca pakej rangsangan ekonomi itu, beliau berkata : “Ya, kita masih komited.”

Terdahulu, Dr Mahathir berkata pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2020 diunjurkan dalam julat 3.2 peratus hingga 4.2 peratus berikutan senario ekonomi global serta impak penularan Covid-19.

“Saya yakin pakej rangsangan tersebut membolehkan ekonomi Malaysia mencapai tahap tertinggi dalam julat itu.

“Dalam merangka pakej tersebut, kerajaan turut mengambil kira kedudukan fiskal negara. Susulan pelaksanaan pakej itu, defisit fiskal dianggarkan meningkat sedikit kepada 3.4 peratus daripada KDNK berbanding sasaran awal 3.2 peratus,” katanya.

Pada 2003, kerajaan memperkenalkan pakej rangsangan RM8.1 bilion bagi melonjakkan ekonomi yang terjejas akibat penularan Sindrom Pernafasan Akut Teruk (Sars).

-BERNAMA