Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Dr Mahathir umum pakej rangsangan ekonomi hari ini

KUALA LUMPUR, 27 FEB: Pakej Rangsangan Ekonomi 2020 yang dijadual diumumkan hari ini akan menjadi acara rasmi pertama bagi Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri interim.

Pakej rangsangan itu akan diumumkan di Putrajaya pada 4 petang.

Keperluan untuk memperkenalkan pakej rangsangan dicadangkan oleh kerajaan Pakatan Harapan seawal Januari bagi mengurangkan impak negatif daripada penularan Covid-19 ke atas ekonomi Malaysia selain memelihara kebajikan rakyat.

Antara lainnya, ia dijangka menumpukan kepada penggunaan, pelaburan dan sektor pelancongan selain merangsang ekonomi dan perjalanan domestik, yang terjejas akibat penularan wabak itu.

Kementerian Kewangan pada Selasa menyatakan bahawa pakej rangsangan ekonomi akan diumumkan Dr Mahathir atas kapasiti beliau sebagai perdana menteri interim.

Pada Isnin, Dr Mahathir menyerahkan surat peletakan jawatan sebagai perdana menteri ketujuh. Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, yang menerima peletakan jawatan itu, kemudian melantik semula Dr Mahathir sebagai perdana menteri interim.

Atas nasihat Dr Mahathir, Seri Paduka juga menarik balik pelantikan semua menteri.

Dalam satu kenyataan tiga perenggan, Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Mohd Zuki Ali berkata semasa tempoh interim, Dr Mahathir akan menguruskan pentadbiran negara sehingga pelantikan perdana menteri baharu dan pembentukan Kabinet baharu.

Malaysia bukan satu-satunya negara ASEAN yang merancang pakej rangsangan untuk menangani kebimbangan Covid-19. Kementerian Kewangan Thailand juga akan mencadangkan pakej rangsangan ekonomi baharu kepada kabinet pada pertengahan Mac.

-BERNAMA