Categories
AGENSI SELANGOR

Kembara dakwah Mais didik kumpulan LGBT

SHAH ALAM, 26 FEB: Majlis Agama Islam Selangor (Mais) menjalankan program dakwah kepada kelompok lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) di Kota Bharu, Kelantan pada 21 hingga 23 Februari lalu bagi membantu golongan berkenaan, kata pengarah pembangunan sosialnya.

Suhaimi Ismail berkata menerusi Kembara Mahabbah Komuniti Disayangi Siri 1/2020, bimbingan diberikan akan membantu mereka membentuk diri menjadi umat Islam taat pada agama dan berjaya pada masa depan.

“Program menerapkan konsep dakwah santai melalui siri lawatan ke tempat mempunyai unsur pelajaran dan nilai murni antaranya Masjid Beijing, Masjid Sultan Ismail Petra, Muzium Islam Kelantan dan Pondok Maahad Diniah Pasir Tumbuh.

“Kami berharap ia akan mengubah persepsi negatif masyarakat terhadap golongan berkaitan,” katanya dalam kenyataan di Facebook Mais.

Program kembara dilaksanakan Bahagian Pemulihan Riqab Mais membabitkan 29 kelompok LGBT di beberapa lokasi sekitar Kota Bharu selama tiga hari dua malam dan antara aktivitinya ialah solat berjemaah, tazkirah agama, slot kuiz agama dan sesi muhasabah diri.