Categories
AGENDA ALAM SEKITAR & CUACA NASIONAL

Malaysia bukan tempat pembuangan sisa plastik dunia

KUALA LUMPUR, 12 FEB: Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC) Yeo Bee Yin mengulangi pendirian kerajaan bahawa Malaysia tidak akan menjadi tempat pembuangan sisa plastik dunia.

“Itu adalah pendirian kami, kami tidak mahu sisa plastik dan sisa plastik yang tercemar dibawa masuk secara haram ke negara ini,” katanya sebagai respon dakwaan kumpulan perlindungan alam sekitar terkemuka di dunia, Greenpeace bahawa Itali mengeksport sisa plastik berbahaya ke Malaysia.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar semalam selepas melancarkan Inisiatif MESTECC 2020 iaitu 130 inisiatif kementerian di bawah lima sektor bagi meningkatkan pencapaian kementerian.

Berdasarkan siasatan Greenpeace, bagi sembilan bulan pertama 2019, kira-kira 2,880 tan sisa plastik dieksport ke Malaysia dan hampir separuh diterima syarikat beroperasi secara haram.

Yeo berkata walaupun beliau tidak pasti jumlah sisa plastik haram dari Itali ke Malaysia, beliau berkata Itali bukan pengeksport terbesar sisa plastik itu ke negara ini.

“Pengeksport terbesar bukan Itali tetapi United Kingdom, Perancis, Amerika Syarikat dan Jepun,” katanya.

Sementara itu, Yeo berkata kementeriannya meneruskan usahanya mengenal pasti sisa plastik diimport secara haram dan setakat ini mendapat kerjasama positif daripada negara asal.

“Di bawah Konvensyen Basel kita boleh memaklumkan pihak berkuasa di sana (negara asal) bahawa kita akan mengembalikan sisa plastik kepada mereka.

“Kebiasaannnya kebanyakan negara ini akan menerimanya… dan setakat ini mereka tidak pernah mengatakan bahawa mereka tidak mahu menerimanya,” katanya.

Yeo, sebelum ini dilaporkan berkata Malaysia menghantar semula 110 kontena mengandungi sisa plastik dibawa masuk ke negara ini secara haram, ke negara asal menjelang pertengahan tahun ini.

Beliau berkata 60 daripada 110 kontena berkenaan dari Amerika Syarikat, Kanada (15), Jepun (14), United Kingdom (sembilan), Belgium (lapan) dan masing-masing satu dari Mexico, Hungary, Perancis dan Jamaica.

-BERNAMA