Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

TPM: Usaha kekal perpaduan dan keamanan negara

KUALA LUMPUR, 17 FEB: Perpaduan dan keamanan negara tidak boleh dipandang remeh, sebaliknya perlu sentiasa dikekalkan, kata timbalan perdana menteri.

Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata keharmonian dalam kalangan rakyat menggambarkan kesatuan yang dibangunkan atas kepelbagaian agama, kaum, bahasa dan budaya.

“Senang untuk mengamalkan mentaliti sekawan iaitu kita dipengaruhi oleh rakan sebaya untuk mempraktikkan tingkah laku mereka berdasarkan emosi daripada asas rasional.

“Namun, ia berbahaya kerana kita dapat dipengaruhi untuk melakukan sesuatu yang boleh mengancam keharmonian antara masyarakat berbilang kaum dan agama di negara ini,” katanya ketika berucap pada sambutan Rumah Terbuka Tahun Baharu Cina bagi Parlimen Pandan di padang Majlis Perbandaran Ampang Jaya, Pandan Indah di sini, malam tadi.

Dr Wan Azizah yang juga Ahli Parlimen Pandan berkata rakyat tidak boleh membenarkan mereka yang mempunyai agenda tersendiri untuk menyemarakkan sentimen perkauman di negara ini.

Dalam pada itu, beliau turut mengingatkan orang ramai supaya terus menjaga kebersihan dengan mengamalkan penggunaan pensanitasi (sanitizer) dalam rutin harian susulan penularan Covid-19.

“Saya harap kita semua menjaga kebersihan. Sebab itu disediakan pensanitasi supaya kita tidak menyebarkan kuman. Ini sepatutnya menjadi amalan. Dengan peringatan itu saya berharap semua sihat-sihat belaka menjalani Tahun Tikus (sempena Tahun Baharu Cina 2020) dengan lebih baik,” katanya.

-BERNAMA