Categories
AGENDA NASIONAL

FIFA, AFC tangguh perlawanan kelayakan Piala Dunia rantau Asia

KUALA LUMPUR, 11 MAC: Susulan rundingan bersama ahli persatuan dari Asia, Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) dan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) bersetuju menangguhkan perlawanan pasukan dari Asia untuk kelayakan ke Piala Dunia FIFA Qatar 2022 ekoran penularan wabak Covid-19.

Dalam satu kenyataan, FIFA berkata penangguhan tarikh perlawanan meliputi perlawanan yang pada asalnya dijadualkan berlangsung pada kalendar perlawanan antarabangsa dari 23 hingga 31 Mac dan dari 1 hingga 9 Jun, 2020.

“Bagaimanapun untuk memberi sokongan kepada ahli persatuan yang prihatin dan memastikan keselamatan semua individu terlibat memenuhi standard diperlukan dan ahli persatuan yang akan berhadapan satu sama lain, secara bersama bersetuju perlawanan masih boleh dilangsungkan semasa kalendar perlawanan antarabangsa pada Mac atau Jun 2020, tetapi tertakluk kepada persetujuan awal daripada, FIFA dan AFC,” kata kenyataan itu.

FIFA dan AFC juga bersetuju untuk menangguhkan Kejohanan Futsal AFC 2020 di Turkmenistan, yang merupakan penentu kelayakan bagi Piala Dunia Futsal 2020 di Lithuania sehingga 5 ke 16 Ogos tahun ini.

Menurut kenyataan itu perlawanan kelayakan Kejohanan Bola Sepak Olimpik yang bakal menjelang dilihat akan berlangsung seperti dijadualkan, kecuali perlawanan play-off kelayakan Olimpik wanita antara Korea Selatan dengan China yang akan berlangsung dalam kalendar perlawanan antarabangsa dari 1 hingga 10 Jun.

“FIFA dan AFC akan terus menilai keadaan mengikut perkembangan semasa Covid-19 dan akan memutuskan sama ada perlu lagi membuat perubahan ke atas jadual perlawanan kelayakan pasukan Asia bagi Piala Dunia FIFA 2022, bagi menjaga keselamatan dan kesihatan semua individu terlibat,” katanya.

– BERNAMA