Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Jangkitan virus naik mendadak, kini 83 kes

KUALA LUMPUR, 6 MAC: Seramai 28 lagi individu disahkan positif Covid-19, menjadikan jumlah kumulatif positif virus itu di negara ini sehingga 12 tengah hari tadi sebanyak 83 kes, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata daripada jumlah itu, 65 orang adalah warganegara Malaysia, China (15), dan tiga yang lain masing-masing warganegara Amerika Syarikat, Jepun serta Itali.

“Kesemua kes ini telah dikesan untuk rawatan selanjutnya. Kontak-kontak rapat kes ini juga sedang dikenal pasti untuk siasatan dan pengambilan sampel selanjutnya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata sehingga kini sebanyak 956 kontak rapat telah dikenal pasti dan daripada jumlah itu, 258 kontak rapat kepada kluster yang berkaitan dengan kes ke-26 telah dikesan dan diambil sampel.

“Daripada kluster ini, 18 orang telah disahkan positif Covid-19, 70 orang adalah negatif namun begitu, mereka diletakkan di bawah perintah pengawasan dan pemerhatian di rumah untuk tempoh 14 hari. Seramai 170 orang lagi telah berjaya dikesan dan masih menunggu keputusan makmal,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham memaklumkan kes ke-24 yang positif Covid-19 sebelum ini telah pulih dan dibenarkan discaj dari wad Hospital Kuala Lumpur.

“Kes ini telah berjaya dirawat dengan semua kontak rapat kes ini telah berjaya dikesan dan penularan Covid-19 bagi kluster ini telah berjaya dibendung. Ini menjadikan 23 kes telah pulih sepenuhnya setakat ini dan telah discaj dari wad,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata Kementerian Kesihatan (KKM) masih menjalankan siasatan dan aktiviti pengesanan kontak rapat diteruskan bagi mengenal pasti punca kes mendapat jangkitan bagi mencegah penularan jangkitan tersebut.

“KKM telah menjalankan survelan Covid-19 bagi mengesan kes sporadik dan kes tempatan di Malaysia melalui pesakit influenza-like-illness (ILI) dan jangkitan pernafasan akut teruk (SARI) yang tiada kaitan dengan sejarah perjalanan ke negara yang terjejas atau kontak dengan kes positif Covid-19.

“Sehingga hari ini, sebanyak 430 sampel telah diuji dan setakat ini tiada sampel dikesan positif jangkitan Covid-19. Buat masa ini tiada kes sporadik Covid-19 yang dikesan melalui aktiviti survelan ini,” katanya.

Dr Noor Hisham turut memaklumkan menerusi Kod Tatalaku Profesional di bawah Akta Perubatan 1971 (Pindaan 2012) dan Peraturan Perubatan, pengamal perubatan perlu memastikan kerahsiaan maklumat peribadi pesakit dijaga, kecuali jika pesakit sendiri mendedahkan maklumat secara sukarela.

Justeru, katanya KKM akan sentiasa melindungi maklumat peribadi pesakit dan terus menyampaikan maklumat penting terutama yang relevan bagi kepentingan kesihatan awam.

Menurutnya, berdasarkan penilaian KKM sehingga hari ini, situasi jangkitan Covid-19 kini masih lagi dalam kawalan dan berada pada tahap pembendungan awal.

“Sehubungan itu, orang awam diminta memberikan kerjasama sepenuhnya kepada KKM bagi proses siasatan, pengesanan kontak rapat dan rawatan kepada pesakit.

“Kontak rapat kepada kes yang disahkan positif akan dikenal pasti oleh pihak KKM melalui pasukan kesihatan di Pejabat Kesihatan Daerah dan mereka yang dikenal pasti akan dihubungi untuk siasatan dan pemeriksaan,” katanya.

Sementara itu, pihak penganjur program dan aktiviti rasmi di tempat awam digalakkan menjalankan penilaian bagi program melibatkan ramai peserta bagi menentukan kesesuaian penganjuran, dan sekiranya perlu diteruskan, langkah pencegahan perlu dijalankan.

– BERNAMA