Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Pesawat bawa pulang rakyat Malaysia dari Iran tiba di KLIA

KUALA LUMPUR, 22 MAC: Pesawat khas yang membawa rakyat Malaysia dari Tehran, Iran, satu daripada negara yang terjejas teruk dengan wabak Covid-19, selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang awal pagi ini.

Pesawat AirAsia disewa khusus untuk Misi Bantuan Kemanusiaan dan Bencana (HADR) yang digerakkan oleh kerajaan Malaysia tiba pada 6.35 pagi, menurut Agensi Pengurusan Bencana Negara.

Laporan terdahulu menyatakan seramai 46 individu termasuk 10 kanak-kanak, yang berdaftar dengan Kedutaan Malaysia di Tehran akan dibawa pulang dalam penerbangan khas.

Mereka yang dibawa pulang akan melalui proses saringan kesihatan di Unit Kecemasan Udara di KLIA, sama seperti dua misi HADR dari Wuhan, China pada Februari lalu.

Semalam, Timbalan Menteri Luar Datuk Kamarudin Jaffar berkata pesawat AirAsia berlepas ke Tehran untuk membawa pulang rakyat Malaysia yang terkandas di Iran hasil perbincangan peringkat tertinggi antara kerajaan negara terlibat dalam semangat kerjasama Asean.

-BERNAMA