Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Wanita tonggak pembentukan keluarga penyayang

KUALA LUMPUR, 8 MAC: Wanita adalah golongan istimewa yang menjadi tonggak dalam pembentukan keluarga penyayang serta pemangkin terhadap kemajuan negara, kata Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Mohd Zuki Ali.

Dalam ucapan bersempena Hari Wanita Sedunia, Mohd Zuki melalui catatan di laman Twitter dan Facebook rasminya mengambil kesempatan mengucapkan tahniah terhadap pencapaian wanita hari ini yang merentasi pelbagai aspek dari politik dan ekonomi, pembuat keputusan dalam pentadbiran, pendidikan dan juga sukan.

Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia Datuk Suriani Ahmad juga tidak ketinggalan membuat ucapan ‘Selamat menyambut Hari Wanita’ dengan tanda pagar #EachforEqual.

Bekas Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail pula berkata wanita adalah satu gabungan untuk menjadikan satu unit kekeluargaan membabitkan masyarakat, suami, anak, kawan dan sesama wanita.

Justeru itu, Dr Wan Azizah yang juga bekas timbalan perdana menteri berkata dengan tema “Each for Equal”, wanita tidak seharusnya lagi menjadi bahan stereotaip dan mangsa diskriminasi.

Hari Wanita Sedunia disambut setiap tahun pada 8 Mac dengan tema kali ini #EachForEqual.

– BERNAMA