Categories
AGENDA NASIONAL

Anwar gesa peguam negara kaji semula kes Malaysiakini

SHAH ALAM, 3 JULAI: Peguam negara digesa mengkaji semula pendakwaan terhadap Malaysiakini atas tuduhan menghina mahkamah berdasarkan komen pembaca portal itu.

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata keputusan mahkamah yang menolak permohonan untuk membatalkan prosiding itu memberi kesan kepada kebebasan media di negara ini termasuk hak bersuara dalam talian.

Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) menegaskan kerajaan harus menunjukkan etika dan tatacara terbaik kerana peranan media dalam sistem demokrasi sangat penting.

“Justeru, saya melihat apa saja bentuk hukuman kepada mereka sebagai bertentangan dengan semangat demokrasi dan negara hukum,” katanya pada kenyataan malam tadi.

Semalam, Mahkamah Persekutuan menolak permohonan portal berita itu dan ketua pengarangnya Steven Gan untuk mengetepikan perintah prosiding berkenaan.

Anwar juga mengingatkan kerajaan supaya mengakui dan mengambil kira kebebasan bersuara yang dijamin Perlembagaan, bukannya mencontohi rejim sebelumnya yang menyekat fungsi media.

Pengerusi Pakatan Harapan juga menyifatkan pendakwaan berkenaan sebagai tindakan salah dan keterlaluan sekali gus memangsakan media.