Categories
AGENDA NASIONAL

Bantu golongan tak mampu beli pelitup muka sebelum diwajibkan

SHAH ALAM, 22 JULAI: Kerajaan perlu memikirkan langkah bagi membantu golongan tidak berkemampuan membeli pelitup muka sebelum mewajibkan pemakaiannya di tempat awam, kata Ahli Dewan Negeri (ADN) Subang Jaya.

Michelle Ng Mei Sze berkata ia berikutan, pelaksanaan undang-undang itu dijangka dalam tempoh agak lama dan menyebabkan rakyat perlu membeli pelitup muka dalam jumlah banyak.

“Saya bersetuju dengan memakai pelitup muka di tempat awam memberi kesan dalam usaha untuk membendung penularan wabak Covid-19.

“Bagaimanapun, sebelum pemakaiannya diwajibkan, kerajaan perlu memikir cara untuk membantu mereka yang tidak berkemampuan membeli pelitup muka untuk tempoh masa yang panjang, di samping memastikan bekalan secara berpanjangan,” katanya ketika dihubungi SelangorKini.

Orang awam mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) dengan mengamalkan penjarakan sosial serta memakai pelitup muka sepanjang berada di Perpustakaan Negara sebagai langkah bagi mengekang penularan COVID-19 ketika tinjauan pada 21 Julai 2020/ Foto: BERNAMA

Sementara itu, ADN Permatang, Rozana Zainal Abidin berkata pelitup muka wajib digunakan di tempat awam berikutan ada zon hijau di negeri ini yang sudah bertukar ke zon kuning.

“Ya, saya bersetuju kita memakai pelitup muka memandangkan beberapa mukim bertukar kepada kuning, seperti yang terkini adalah mukim Cheras.

“Kita boleh lihat ramai yang tidak menggunakan pelitup muka kerana merasakan keadaan telah pulih, namun kita sentiasa perlu ingat bahawa Selangor pernah mencatat kes tertinggi,” katanya.

Bagi ADN Dengkil, Adhif Syan Abdullah pula berharap supaya kerajaan dapat mewajibkan pemakaian pelitup muka ekoran terdapat peningkatan kes baharu Covid-19.

“Masyarakat tidak boleh ambil mudah dengan tidak memakai pelitup muka, ini kerana mungkin ada lokaliti yang kita pergi kebarangkalian mempunyai virus Covid-19.

“Sekiranya kita terus patuh dengan tatacara operasi piawai (SOP) seperti penjarakan sosial dan memakai pelitup muka, sudah tentu penyebaran wabak berkenaan dapat disekat,” katanya.

Semalam, Kementerian Kesihatan (KKM) memaklumkan pihaknya kini sedang meneliti cadangan sama ada mengenakan denda RM1,000 atau penjara bagi individu yang tidak memakai pelitup muka di tempat awam.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata dua hukuman itu sedang dipertimbangkan untuk dilaksanakan sebelum mewajibkan pemakaian pelitup muka.

Beliau berkata pengenalan dua hukuman itu termaktub dalam Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).