Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

KEADILAN dakwa PN ‘khadam Umno’, tidak kekal

SHAH ALAM, 6 JULAI: Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Selangor menyifatkan Perikatan Nasional (PN) sebagai ‘khadam Umno’ yang bakal tumbang tidak lama lagi.

Dato’ Seri Amirudin Shari juga menganggap gabungan itu kian goyah hingga memaksa mereka merancang mengadakan pilihan raya umum dalam masa terdekat.

Malah, beliau mendakwa PN juga terpaksa menunggu keputusan kes mahkamah membabitkan Datuk Seri Najib Razak yang boleh mempengaruhi sokongan terhadap mereka.

“Sebab itu mereka (PN) merancang buat pilihan raya kerana makin lama mereka makin berpecah, tambahan (pula) kes Najib ditentukan 28 Julai ini,” katanya pada majlis makan malam bersama cabang Ampang malam ini.

“Sebab kalau dia (Najib) kalah, beliau ada hampir 10 orang ahli parlimen yang setia. Kalau enam daripadanya tidak datang ketika pengundian mereka (PN) akan tewas.”

Amirudin yang juga Dato’ Menteri Besar turut menegaskan PN cuma memikirkan cara untuk kekal berkuasa  tanpa mempedulikan masalah negeri, malah mereka bimbang menjadi kerajaan paling singkat dalam sejarah.

“Ujian pertama adalah lantikan speaker (Dewan Rakyat), mungkin mereka lepas tetapi selepas itu peristiwa besar adalah (kelulusan) belanjawan pada November hadapan,” katanya lagi.