Categories
AGENDA NASIONAL

Kerajaan pertimbang wajibkan pelitup muka di tempat awam

SHAH ALAM, 20 JULAI: Kerajaan sedang mempertimbang untuk mewajibkan pemakaian pelitup muka di tempat awam, kata perdana menteri.

“Perincian mengenai perkara itu akan diumumkan apabila peraturan berkaitan dimuktamadkan kerajaan,” kata Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam Perutusan Khas Perkembangan Terkini Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di Bangunan Parlimen hari ini.

Beliau turut menegur orang ramai yang dilihat semakin mengabaikan tatacara operasi piawai (SOP) terutama dalam pemakaian pelitup muka dan penjarakan sosial.

“Saya selalu berpesan supaya saudara-saudari semua elakkan berjabat tangan. Saya tengok sekarang bukan sahaja berjabat tangan malah berpeluk ketika berjumpa sahabat handai dan sanak-saudara.

“Ya, itu bagus untuk eratkan persahabatan dan persaudaraan tetapi jangan lupa kita masih berada dalam fasa pemulihan Covid-19, jadi amalan ini walaupun baik dari segi pergaulan sosial, namun tidak baik untuk mengelak dijangkiti virus,” katanya lagi.

Muhyiddin berkata sepanjang fasa PKPP, semua pihak adalah petugas hadapan yang perlu menasihati antara satu sama lain.

“Ibu bapa mesti sentiasa ingatkan anak-anak memakai pelitup muka ketika keluar dari rumah. Ingatkan mereka jaga penjarakan sosial, membasuh tangan, elakkan tempat sesak dan jangan berjabat tangan.

“Ingatkan mereka setiap hari. Tak mengapalah kalau dikata berleter pun kerana ini amat penting. Ini kerana kita semua sayangkan keluarga kita,” katanya.