Categories
AGENDA NASIONAL

KKM setuju pemakaian pelitup muka dikuat kuasa

SHAH ALAM, 23 JULAI: Kementerian Kesihatan (KKM) menyambut baik tindakan kerajaan mewajibkan pemakaian pelitup muka dalam pengangkutan awam serta kawasan sesak bermula 1 Ogos ini.

Susulan itu ketua pengarah kesihatan menasihatkan orang ramai supaya memakainya secara betul.

“Pelitup separuh muka perlu dipakai menutup ruang hidung sehingga dagu. Pemakaian tidak sempurna dengan menggantung di leher, di dahi atau menutupi sebahagian hidung dan mulut boleh menyebabkan pencemaran atau jangkitan kepada pemakai,” kata Datuk Dr Noor Hisham Abdullah pada sidang media di Putrajaya hari ini.

Menurut beliau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) turut mengesyorkan orang awam menggunakan pelitup separuh muka jenis fabrik atau kain yang mempunyai tiga lapisan.

“Lapisan dalam boleh menyerap air misalnya kapas manakala lapisan luar harus dari bahan serap air bagi hadkan pencemaran menembus masuk hidung dan mulut.

“Untuk lapisan tengah ia perlu dari bahan bukan tenunan sintetik atau lapisan kapas supaya dapat meningkatkan penapisan atau menahan titisan cecair,” katanya.

Hari ini, Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata penguatkuasaan itu diambil berikutan penambahan kluster jangkitan Covid-19 selain atas nasihat KKM.