Categories
BERITA UTAMA PENDAPAT RENCANA

Lebih banyak sektor dibuka hari ini, SOP jadi kayu ukur

KUALA LUMPUR, 1 JULAI: Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang memasuki hari ke-106 dan hari ke-22 PKP Pemulihan (PKPP) hari ini menyaksikan lebih banyak sektor ekonomi termasuk subsektor pelancongan dibenarkan beroperasi.

Apa yang menjadi tumpuan adalah semua sektor yang dibenarkan ini berjaya mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) yang ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Ini kerana, pematuhan SOP menjadi pengukur kepada proses pemulihan negara menuju ke arah negara bebas pandemik Covid-19 sekali gus membolehkan kerajaan melaksanakan strategi keluar setelah lebih tiga bulan dibelenggu virus tidak bervaksin.

Jika sebelum ini terdapat kekhuatiran dalam kalangan masyarakat terhadap kelonggaran demi kelonggaran yang diberikan kerajaan akan mencetuskan gelombang baharu, namun kes baharu positif Covid-19 nampaknya semakin terkawal.

Perkara ini diakui Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dengan menyatakan bahawa walaupun pelbagai sektor ekonomi dibenarkan beroperasi sepenuhnya, namun penularan kes dalam komuniti adalah terkawal.

Beliau dipetik sebagai berkata bagi memastikan proses pemulihan negara berjalan lancar, kerajaan menyediakan SOP untuk kesemua sektor memandangkan pematuhan kepada SOP menjadi faktor utama dalam memutuskan rantaian penularan pandemik Covid-19.

Jika diimbas kembali, selain kebenaran operasi kepada sektor ekonomi dan subsektor pelancongan, kerajaan turut membenarkan prasekolah dan Taman Didikan Kanak-Kanak (Tadika) dibuka sepenuhnya bermula hari ini setelah kebenaran sama diberikan kepada pelajar tingkatan lima dan enam pada 24 Jun lepas.

Bagaimanapun, kesemua sektor tersebut perlu mematuhi SOP selain amalan kebersihan diri yang perlu diutamakan setiap masa walau di mana sahaja berada dan terpakai kepada semua peringkat usia.

Selain itu, dalam keghairahan mereka yang sekian lama tidak melakukan aktiviti rekreasi dan riadah termasuk membawa anak-anak ke taman tema air, kawalan kendiri menjadi perkara yang penting bagi memastikan penularan Covid-19 diputuskan sebagaimana dihasrat kerajaan.

Demikian juga mereka yang mahu ‘memanjakan diri’ di pusat spa, ‘wellness’ dan urut kaki, mereka perlu memastikan premis yang dikunjungi tidak hanya mengambil bacaan suhu tetapi melaksanakan semua langkah pencegahan yang ditetapkan.

Tidak dilupakan peringatan kepada ‘mok de dan pok de’ yang dijemput menghadiri pelbagai majlis termasuk majlis perkahwinan pada hujung minggu ini, sebagai warga emas yang berisiko, golongan ini diharap menjaga jarak sosial selain memakai pelitup muka dan tidak bersalam-salaman dengan tetamu lain.

-BERNAMA