Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MB: Tindakan lanjut lepas terima laporan lengkap tanah mendap

SHAH ALAM, 21 JULAI: Kerajaan Negeri akan mengambil tindakan lanjut selepas menerima laporan lengkap insiden tanah mendap di Jalan Klang-Banting semalam.

Dato’ Menteri Besar berkata pihak yang menjadi punca kejadian perlu bertanggungjawab kerana ia turut mengakibatkan gangguan bekalan air di kawasan sekitar.

“Kita tunggu laporan bagaimana ia berlaku kerana melibatkan kawasan pembinaan Transit Aliran Ringan 3 (LRT3),” kata Dato’ Seri Amirudin Shari pada sidang media selepas merasmikan program RiDE di Foyer Bangunan SUK hari ini.

Sementara itu, EXCO Kerajaan Tempatan Ng Sze Han berkata pemaju projek tersebut perlu membentang laporan forensik, Khamis ini sebelum dibawa ke Mesyuarat Tindakan Ekonomi Selangor.

Insiden tanah mendap berlaku kira-kira jam 3 petang semalam ketika pekerja projek menanam cerucuk di kawasan tidak rata hingga menjejaskan laluan utama dari arah Klang ke Banting.

Kejadian tersebut turut menyebabkan beberapa kawasan di Klang dan Kuala Langat mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual ekoran paip pecah.