Categories
AGENDA NASIONAL

Polis ambil pendekatan lebih agresif kekang penularan Covid-19 di Sarawak

KUCHING, 24 JULAI: Pendekatan lebih agresif akan diambil oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) sekiranya penularan gelombang kedua Covid-19 di Sarawak mencatatkan peningkatan yang membimbangkan.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Mazlan Mansor berkata pihak polis tidak akan berkompromi dengan tindakan segelintir individu yang sengaja mengabaikan aspek keselamatan dan tatacara operasi piawai (SOP) bagi mencegah penularan wabak berkenaan.

“Bukan sahaja kompaun, kita akan melaksanakan tangkapan sebab kita masih ada undang-undang yang membolehkan kita menangkap dan sebagainya mereka ini yang sengaja tidak mempedulikan serta mengabaikan semua aspek SOP yang telahpun digariskan,” katanya.

Tindakan sedemikian terpaksa dilakukan bagi memastikan segala usaha yang telah dilaksanakan kerajaan dalam menangani wabak Covid-19 tidak sia-sia, kata beliau kepada pemberita selepas menyampaikan Sijil Penghargaan Ketua Polis Negara kepada 60 pegawai dan anggota Batalion Ke-11 Pasukan Gerakan Am (PGA) Briged Sarawak di sini hari ini.

Menurut Mazlan, statistik kompaun yang dikenakan terhadap orang awam yang melanggar SOP juga menunjukkan peningkatan ekoran pemantauan agresif dan berterusan oleh pasukan petugas pemantau itu.

“(Usaha memastikan pematuhan SOP) ini merupakan satu perkara yang harus kita lipat gandakan supaya masyarakat khususnya di sini tidak ambil mudah situasi semasa penularan wabak Covid-19,” katanya.

Mengenai cadangan perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Kuching, beliau berkata perkara itu akan diputuskan oleh Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak manakala pihak polis akan membantu memantau dan mengenakan kawalan lebih ketat berhubung perlaksanaan SOP oleh semua pihak yang terlibat.

Menyentuh majlis yang dihadirinya itu, beliau berkata penghargaan itu diberikan kepada anggota dan pegawai terbabit kerana berjaya menolak tawaran rasuah sekali gus mengekalkan integriti pasukan Polis Diraja Malaysia.

“Jumlah rasuah yang berjaya ditolak anggota dan pegawai ini adalah lebih kurang RM163,000 iaitu sepanjang 2009 sehingga 2020 dan ini jelas satu nilai yang besar,” katanya.

– BERNAMA