Categories
AGENDA GLOBAL

Rundingan damai selatan Thailand tergendala akibat Covid-19

PATTANI, 26 JULAI: Thailand komited mencari penyelesaian secara damai dan berkekalan untuk menamatkan konflik selama beberapa dekad di wilayah bergolak di selatan walaupun rundingan damai tergendala akibat pandemik Covid-19.

Rundingan antara wakil kerajaan Thailand – ketua perunding, Jeneral Wanlop Rugsanaoh dan kumpulan bersenjata paling berpengaruh di selatan Thailand, Barisan Revolusi Nasional (BRN), menyaksikan bekas Ketua Polis Negara Malaysia, Tan Sri Rahim Mohd Noor bertindak sebagai fasilitator tergendala apabila sempadan di Thailand dan Malaysia, ditutup akibat pandemik.

“Namun begitu, Wanlop berkata pihaknya masih berhubung dengan fasilitator (Rahim) dan kumpulan BRN secara dalam talian.

“Proses rundingan damai mesti diteruskan kerana ia adalah agenda kebangsaan untuk menamatkan keganasan di wilayah bergolak Pattani, Yala, Narathiwat dan Songkhla di meja rundingan,” katanya kepada Bernama.

Wanlop berkata pihaknya sedang mencari alternatif untuk meneruskan rundingan sekiranya pandemik Covid-19 berpanjangan dan pertemuan secara fizikal tidak dapat diadakan.

Sebelum ini, BRN telah mengumumkan tindakan gencatan senjata, khusus bagi menyediakan akses bantuan perubatan dan kemanusiaan buat penduduk di wilayah yang terjejas akibat Covid-19, pada 3 April.

BRN berkata “langkah menghentikan semua aktivitinya”selagi “BRN tidak diserang oleh petugas kerajaan Thailand”.

Sejak penularan wabak Covid-19 di Thailand pada Januari lalu, Wanlop berkata insiden keganasan di wilayah bergolak telah berkurangan.

“Dalam tempoh pandemik, kami menerima mesej positif BRN yang mengumumkan gencatan senjata dan menumpukan usaha bagi memerangi Covid-19, selaras dengan gesaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

“Namun, kami sedang menilai punca insiden keganasan berkurangan… Adakah ia berikutan pandemik COVID-19 atau hasil pengumuman pihak BRN (menyertai rundingan damai),” katanya.

Pada 23 hingga 25 Julai, Wanlop telah turun padang ke selatan Thailand mendengar maklum balas dan cadangan dari pihak berkepentingan seperti pemimpin agama tempatan dan Jawatankuasa Penyelaras Tempatan untuk dibawa ke meja rundingan akan datang.

Rundingan damai antara BRN dan Thailand telah diadakan di Kuala Lumpur pada Januari dan Mac lalu telah membawa harapan baharu untuk menamatkan keganasan di selatan Thailand. Delegasi BRN diketuai Anas Abdulrahman.

Kedua-dua pihak akhirnya mencapai kesepakatan bahawa rundingan ialah cara terbaik untuk menyelesaikan konflik bersenjata di wilayah majoriti Islam di Pattani, Yala, Narathiwat dan Songkhla di selatan Thailand.

Pemberontakan di selatan Thailand bermula pada 2004 di empat wilayah iaitu Pattani, Yala, Narathiwat dan Songkla, yang mengorbankan 7,000 nyawa.

-BERNAMA