Categories
PENDAPAT RENCANA

Sekatan AS tidak jejas industri sarung tangan negara

Oleh Aishah Mohmad Afandi

KUALA LUMPUR, 19 JULAI: Semasa pandemik Covid-19 kali pertama membawa gelombang kejutan kepada pasaran ekuiti global, industri sarung tangan merupakan antara yang menongkah arus dan melonjak dengan begitu tinggi berikutan permintaan mendadak terhadap sarung tangan pakai buang dalam sektor perubatan dan bukan perubatan.

Sejajar dengan itu, Malaysia yang merupakan pembekal sarung tangan terbesar dunia menyaksikan beberapa sahamnya yang berkaitan dengan industri tersebut terutamanya Top Glove Corporation Bhd mencanak naik lebih daripada 400 peratus setakat ini bagi tahun ini, selain membuka lebih banyak peluang pekerjaan semasa pandemik itu.

Bagaimanapun, pada Khamis, pengeluar sarung tangan itu menerima tamparan hebat susulan arahan sekatan oleh Jabatan Kastam Dan Perlindungan Sempadan (CBP) Amerika Syarikat (AS) ke atas sarung tangan pakai buangnya yang dikeluarkan oleh dua anak syarikat pengeluar sarung tangan getahnya, iaitu Top Glove Sdn Bhd dan TG Medical Sdn Bhd.

Tindakan oleh AS itu telah menyebabkan saham syarikat tersebut jatuh menjunam 10 peratus pada Khamis kepada RM19.70, yang kemudiannya telah digantung.

Bukan hanya saham Top Glove sahaja yang jatuh, pesaing utamanya seperti Hartalega Holdings Bhd, Supermax Corporation Bhd dan juga Kossan Rubber Industries Bhd turut menerima tempias yang menyaksikan sejumlah RM10 bilion mengalir keluar dari bursa tempatan dalam masa sehari.

Menurut Top Glove, sekatan itu berkemungkinan berkaitan dengan isu buruh asing yang dijangka selesai dalam masa dua minggu lagi.

Ini bukan kali pertama pengeluar sarung tangan itu berada dalam situasi sukar disebabkan oleh arahan sekatan daripada CBP AS.

Sebelum Covid-19, syarikat itu berada dalam situasi yang sama selepas akhbar harian Britain, The Guardian, melaporkan pekerja asing didakwa menjadi buruh paksa, dipaksa bekerja lebih masa, ikatan hutang, gaji ditahan dan pasport dirampas, pada Disember 2018.

Bagaimanapun, Top Glove menafikan dakwaan itu dan eksport disambung seperti biasa.

Ketika Covid-19 mula menular dengan pantas ke seluruh dunia, Kedutaan AS di Kuala Lumpur dalam ciapan di laman twitternya @usembassykl berkata kira-kira 65 peratus daripada sarung tangan perubatan yang digunakan oleh petugas barisan hadapan AS adalah buatan Malaysia.

“Menerusi pengeluar sarung tangan perubatan dan produk perubatan lain, dunia bergantung kepada Malaysia dalam usaha memerangi Covid-19,” kata kedutaan itu.

Bagaimanapun, pada Jun, saluran penyiaran British channel 4 melaporkan bahawa pekerja asing syarikat berkenaan hanya dibayar £1.08 sejam (RM5.77) dan dipaksa bekerja lebih masa bagi menampung permintaan terhadap sarung tangan semasa pandemik itu.

Dalam senario di Malaysia, gaji RM5.77 sejam dianggap sebagai pembayaran standard bahkan bagi rakyat Malaysia yang bekerja secara sambilan dalam industri makanan dan minuman.

Sementara itu di United Kingdom, menurut penolong setiausaha agung kesatuan perkhidmatan awam, kerajaannya telah melayan pekerja asing dengan cara yang “memalukan.”

“Pekerja asing adalah petugas barisan hadapan dalam memerangi Covid-19 di rumah penjagaan, menyokong sistem yang diabaikan yang akan runtuh tanpa mereka.

“Beratus-ratus ribu pekerjaan penjagaan tidak dapat ditampung, namun kerajaan berhasrat untuk menghentikan sumber pekerja mahir ketika UK amat memerlukan mereka,” demikan laporan-laporan memetik beliau sebagai berkata.

Situasi yang sama berlaku di AS, dengan laporan menyatakan pekerja asing sama ada ditolak atau dihalang daripada menerima rawatan Covid-19.

Berbeza di Malaysia, pekerja asing sama ada yang sah mahupun tidak sah, kedua-duanya menerima rawatan dan penjagaan yang mencukupi.

Sekatan AS – Hanya Impak Sementara

Seorang penganalisis ekuiti berkata sekatan itu hanya akan memberikan impak jangka pendek kepada saham Top Glove serta pegangan ekuiti pengeluar sarung tangan lain.

“Minat terhadap saham Top Glove daripada pelabur asing masih kekal utuh kerana ia menguasai bahagian pasaran yang besar di negara-negara yang terjejas teruk terutamanya Amrika Syarikat,” katanya.

Menurut laporan tahunan Top Glove bagi tahun kewangan 2019, rantau Amerika Utara terdiri dari AS dan Kanada menyumbang 27 peratus daripada bahagian pasarannya.

Dalam tahun kewangan yang sama, ia berkata, kuantiti jualan ke rantau tersebut melonjak sebanyak 20.3 peratus dari 2018.

Bagi bahagian pasaran global, pengeluar sarung tangan itu menyumbang 26 peratus sejak ia muncul sebagai pengeluar sarung tangan terbesar dunia, dengan kapasiti pengeluaran 80.2 bilion setahun.

Pada 17 Julai, permodalan pasaran syarikat itu berjumlah RM62 bilion.

Manakala hasil direkodkan sebanyak RM2.4 bilion dengan dana pemegang saham berjumlah RM2.6 bilion pada 19 Mac.

Selain sarung tangan, syarikat itu juga mengeluarkan produk penting lain seperti pelitup muka tiga lapis bagi menangani kekurangan bekalan disebabkan oleh Covid-19, kondom serta produk penjagaan pergigian.

Pada Jumaat, saham Top Glove di Bursa Malaysia meningkat 16.65 peratus untuk ditutup kepada RM22.98, pulih daripada penurunan pada Khamis dengan sejumlah 56.56 juta saham diniagakan.

Saham pengeluar sarung tangan itu yang juga disenaraikan di Singapore Exchange turut mempamerkan lantunan semula yang kukuh pada Jumaat apabila meningkat 15.87 peratus untuk ditutup kepada SG$7.52, juga bangkit semula daripada penurunan 11 peratus pada Khamis.

Menurut nota penyelidikan, Top Glove dijangka meneruskan momentum bulisnya dan aliran meningkat itu kelihatannya tidak akan berakhir dalam tempoh terdekat ini.

Isu Pekerja Asing : Kebimbangan Global

Top Glove merupakan antara saham yang memegang status alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) yang menunjukkan bahawa sahamnya sejajar dengan Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (SDG PBB).

Ia juga dimasukkan sebagai komponen indeks Pasaran Sedang Pesat Membangun Dow Jones Sustainability Index (DJSI) pada September 2019 sebagai pengiktirafan terhadap amalan kelestariannya.

Top Glove berada di kedudukan ke-15 daripada 44 syarikat penjagaan kesihatan meletakkannya dalam kalangan 33 peratus pemain yang mencatatkan prestasi utama dalam semua indeks DJSI.

Saham itu juga disenaraikan sebagai komponen Morgan Stanley Capital International Global Standard Index yang menilai syarikat antarabangsa berdasarkan prestasi dalam aspek ESG.

Berkenaan isu pekerja asing, mustahak untuk memahami bahawa isu itu bukan hanya dihadapi di Malaysia melibatkan Top Glove atau mana-mana perbadanan lain, sebaliknya ia adalah isu universal yang memerlukan perhatian global.

-BERNAMA