Categories
BERITA UTAMA SELANGOR

SELangkah dibangun bakat tempatan, terbukti penuhi kehendak pasaran

SHAH ALAM, 16 JULAI: Peluang menbangunkan aplikasi digital seharusnya diberikan kepada bakat tempatan yang berjaya di peringkat antarabangsa untuk manfaat masyarakat sesuai dengan kehendak semasa.

Dato’ Menteri Besar berkata kepercayaan diberikan Kerajaan Negeri terhadap Dr Helmi Zakariah dan pasukannya untuk mewujudkan aplikasi Langkah Masuk Dengan Selamat (SELangkah) terbukti apabila ia diimbas lebih 41 juta kali oleh 6.1 pengimbas sejak mula diperkenalkan.

“Kita rasa sangat bangga kerana beberapa insiatif dan usaha bagi menangani Covid-19 serta kesan sampingannya mengggunakan pendekatan digitalisasi mendapat sambutan baik.

“Bakat tempatan merupakan satu nilai yang sebenarnya sangat berkualiti dan baik cuma bagaimana arah serta iltizam politik juga sangat penting,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari ketika diwawancara dalam program Agenda Awani malam tadi.

Berbanding aplikasi MySejahtera yang didakwa dibangunkan dengan usaha sama syarikat luar negara, SELangkah dilancarkan pada 4 Mei lalu bertujuan mengesan kontak jika terdapat kes Covid-19 di sesebuah premis turut digunakan di negeri lain.

Dengan hanya mengimbas kod QR menggunakan telefon bimbit dan mendaftar maklumat, akses sistem tersebut turut dikongsi bersama Jabatan Kesihatan Negeri Selangor, agensi kerajaan dan pihak berkuasa tempatan (PBT).