Categories
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Sistem layan diri mudahkan serahan hak milik tanah, strata

SHAH ALAM, 24 JULAI: Pejabat Tanah dan Galian Selangor (PTGS) memperkenalkan sistem penyerahan hak milik strata dan tanah secara layan diri yang pertama di Malaysia seiring dengan kemajuan teknologi.

Pengarahnya berkata Smartbox PTGS memudahkan urusan penyerahan dokumen secara dalam talian selain mengurangkan hubungan fizikal di kaunter ketika negara berdepan ancaman Covid-19.

“Perintah Kawalan Pergerakan baru-baru ini menyebabkan semua urusan di pejabat terhenti dan dibuka secara terkawal selepas kebenaran diberikan, namun berlaku kesesakan (di pejabat) melibatkan pelanggan PTGS.

“Susulan itu, kaedah Smartbox dilaksanakan di pentadbiran tanah ini sebagai usaha mengurangkan risiko jangkitan Covid-19,” kata Yusri Zakariah ketika sesi demonstrasi dan perasmian sistem Smartbox PTGS di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah hari ini.

Sistem itu dibangunkan dengan kerjasama Pejabat Pegawai Kewangan negeri dan Bahagian Pengurusan Maklumat yang disempurnakan Setiausaha Kerajaan Selangor Dato’ Mohd Amin Ahmad Ahya.

Yusri menambah fasa pertama sistem itu melibatkan penyerahan dokumen melalui kios Smartbox manakala fasa kedua yang akan dilaksana tahun depan berkonsepkan mesin kutipan penyerahan.

“Sebagai permulaan, penyerahan melalui perkhidmatan kios Smartbox dibuka untuk firma guaman sahaja dan diperluaskan kepada pelanggan secara individu pada masa akan datang,” katanya.

Kaedah bayaran bagi penyerahan layan diri boleh dibuat melalui portal Smartbox PTGS di http://smartbox.selangor.gov.my dan perlu membuat bayaran yang tepat serta memasukkan resit bayaran ke dalam sampul bersama dokumen.

Waktu operasi dan bayaran bermula dari 5 pagi hingga 8 malam manakala waktu penyerahan kios dari 6 pagi hingga 5 petang.