Categories
PENDAPAT RENCANA

Bantu kanak-kanak pelarian dapat akses pendidikan

*Kenyataan oleh Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia Mohd Azmi Abdul Hamid

Kami mengesa kerajaan membantu kanak-kanak pelarian Rohingya dan pelarian yang lain diberikan akses pendidikan yang sewajarnya.

Kami mengalukan jawapan Menteri Pendidikan Mohd Radzi Md Jidin berkata, menerusi pusat bimbingan alternatif (PBA), kanak-kanak pelarian boleh mendapat akses pendidikan.

Kami mencadangkan mereka dibenarkan menggunakan kurikulum negara ini.

Namun kami menyarankan adalah lebih baik mereka boleh mendapat pendidikan formal disekolah kebangsaan.

Paling tidak PBA dibangunkan khas dengan bantuan UN dan OIC untuk kanak-kanak itu mendapat pendidikan yang sempurna.

Kami menyeru agar Majlis Keselamatan Negara (MKN) Arahan No. 23 yang menyatakan bahawa pemegang kad UNHCR adalah berstatus pendatang asing tanpa izin (PATI).

Kami mencadangkan arahan itu disemak semula supaya aspek pendidikan diberi perhatian kerana ini adalah keperluan universal kepada semua kanak-kanak diseluruh dunia.

Kami menyambut baik akses pendidikan PBA kepada kanak-kanak Rohingya, diberi pada tahun 2016 oleh kerajaan.

Presiden Mapim Mohd Azmi Abdul Hamid. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

Kementerian Pendidikan Malaysia ( KPM ) telah menyediakan garis panduan penubuhan dan pendaftaran PBA. Oleh itu kami mengharapkan kanak-kanak itu mendapat pendidikan yang berkualiti.

Usha pelbagai Ngo yang cuba menbantu persekolahan kanak-kanak tersebut maseh terbatas, untuk memastikan mendapat pendidikan yang boleh menjamin masa depan mereka.

Setakat ini kami menganggarkan tidak kurang dari 30,000 kanak-kanak pelarian berusia sekolah yang tidak berpeluang mendapat pendidikan dinegara ini.

Mereka berumur empat hingga 15 tahun yang tidak berpeluang mendapat akses kepada pendidikan formal, sama ada di institusi kerajaan atau swasta.

PBA ditubuhkan pada Mac 2015 yang dibenarkan untuk ditubuhkan sama ada oleh pihak kerajaan, syarikat yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia serta badan bukan kerajaan atau pertubuhan yang berdaftar dengan Jabatan Pendaftar Pertubuhan Malaysia (ROS), atau Kementerian Dalam Negeri.

Akses kepada pendidikan adalah hak asasi kemanusiaan yang diiktiraf antarabangsa.

Malaysia harus mencari jalan agar pendidikan berkualiti dapat diberi kepada kanak-kanak pelarian.

Isu pendatang asing tanpa dokumen memang diakui rumit untuk diatasi.

Kami berpendapat walaupun Malaysia tidak meratifikasi Konvensyen Pelarian 1951 atau Protokol 1967 berkenaan Status Pelarian, akan tetapi menyantuni keperluan asasi dibawah Undang-undang Antarabangsa Kastomori ( Customary International law) masih perlu diperakui.

Dibawah Akta Imigresen 1959/63, semua pelarian dianggap sebagai pendatang tanpa dokumen, yang berdepan risiko ditangkap dan diusir pihak berkuasa. Bagi etnik Rohingya yang tidak punya sebarang kewarganegaraan, menjadi etnik paling mudah diesploitasi sementara menunggu mereka diterima untuk dihantar kenegara ketiga.

Proses yang dilalui untuk dihantar mereka ke negara ketiga sering mengambil masa bertahun-tahun apatahlagi dalam keadaan pandemik Covid-19.

Kehidupan mereka akan menerima kesan jangka panjang yang buruk sekiranya mereka dinafikan hak pendidikan dan kesihatan.

Implikasi sosial akan diterima masyarakat tempatan jika kanak-kanak pelarian tidak mempunyai pendidikan.