Categories
AGENDA NASIONAL

Kompaun RM1,000 individu gagal bayar caj kuarantin

KUALA LUMPUR, 4 OGOS: Mereka yang pulang ke tanah air dan enggan membayar caj kuarantin atau menandatangani perjanjian pembayaran (LoU) akan dihantar ke Institut Latihan Awam (ILA) terlebih dahulu, kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata ILA adalah milik kerajaan dan penempatan individu terbabit boleh dilakukan tanpa pembayaran deposit terlebih dahulu, selain bertujuan mengelakkan mereka daripada terdedah kepada orang awam.

“Di ILA, mereka perlu menyelesaikan pembayaran caj kuarantin (RM150 sehari) dalam masa 14 hari dan sekiranya gagal, mereka akan dikenakan kompaun RM1,000 dan tindakan mahkamah,” katanya dalam kenyataan berhubung perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) hari ini.

Ismail Sabri berkata caj kos kuarantin di semua stesen kuarantin sama ada hotel ataupun ILA adalah sama.

Sementara itu, katanya pelajar daripada keluarga B40 perlu memaklumkan kepada sekretariat bertugas sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) bagi memohon pengecualian pembayaran kos kuarantin.

Ismail Sabri berkata semakan akan dibuat dengan merujuk pada pangkalan data Lembaga Hasil Dalam Negeri dan pelajar yang layak akan diberi borang kelulusan yang perlu dikemukakan kepada pihak hotel sewaktu membuat pendaftaran bilik.

Bagi pelajar yang telah tamat pengajian pula, hanya mereka yang di bawah tajaan sahaja tidak perlu membayar kos kuarantin kerana ia ditanggung oleh pihak penaja, katanya.

Sejak 24 Julai hingga semalam, sebanyak 5,281 individu telah pulang ke tanah air melalui pintu masuk sempadan antarabangsa dan kesemuanya telah ditempatkan di 21 hotel dan lima ILA di Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kelantan, Sarawak, Selangor, Perak dan Johor, dan daripada jumlah itu 13 individu dihantar ke hospital untuk rawatan.

Menurut kenyataan itu, kesemua mereka pulang dari 28 negara iaitu Filipina, Thailand, Indonesia, Kemboja, Singapura, Vietnam, Brunei, Qatar, Pakistan, Arab Saudi, Hong Kong, India, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Jepun, Turki, Korea Selatan, Iran, Nepal, Bangladesh, Taiwan, China, United Kingdom, Belanda, Papua New Guinea, Mesir, Sepanyol, Perancis dan Australia.

Ismail Sabri berkata, polis melakukan 2,078 pemeriksaan semalam terhadap individu yang sedang menjalani kuarantin wajib 14 hari di kediaman masing-masing, dan setakat ini jumlah kumulatif individu yang dikenakan tindakan adalah 80 orang kerana gagal mematuhi tatacara operasi piawai (SOP).

Mengenai Task Force Operasi Pematuhan, Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan berkata Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah membuat 60,856 pemeriksaan semalam bagi memantau dan menguat kuasa pematuhan SOP PKPP dan turut menahan 104 individu atas kesalahan ingkar PKPP.

Daripada jumlah itu lima individu direman manakala 99 lagi dikompaun melibatkan kesalahan antaranya, aktiviti yang tidak mengikut SOP, aktiviti melibatkan kehadiran orang ramai yang menyukarkan penjarakan fizikal, premis beroperasi lebih masa serta melanggar perintah kuarantin.

Bagi kawalan sempadan negara pula, Ismail Sabri berkata PDRM telah membuat 64 sekatan jalan raya menerusi Operasi Benteng bagi mengekang kemasukan pendatang tanpa izin dan lima individu ditahan kerana kesalahan imigresen.

Orang ramai boleh melaporkan sebarang aktiviti kemasukan atau pencerobohan pendatang tanpa izin ke hotline National Task Force di talian 011-6251 1223.

-BERNAMA