Categories
AGENDA NASIONAL

Lakukan sanitasi setiap hari di lokasi tumpuan – Dr Noor Hisham

SHAH ALAM, 3 OGOS: Kementerian Kesihatan (KKM) menasihatkan proses sanitasi di lokasi tumpuan awam seperti restoran dilakukan setiap hari bagi mengelak jangkitan Covid-19.

Ketua pengarah kesihatan berkata langkah tersebut tidak wajar dilakukan hanya setiap enam bulan terutama di persekitaran yang kerap disentuh orang ramai.

“KKM mengeluarkan nasihat dan tekankan kepada pihak berkaitan supaya proses sanitasi dilakukan setiap hari, bukannya enam bulan sekali baru hendak buat, kita kena pastikan kawasan kerap disentuh jalani sanitasi setiap hari,” kata Datuk Dr Noor Hisham Abdullah pada sidang media di Putrajaya hari ini.

Berdasarkan statistik dikeluarkan hari ini, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) menjalankan 9,475 operasi sanitasi merangkumi 134 zon sejak 30 Mac.

Dalam perkembangan berkaitan, Dr Noor Hisham berkata penjarakan fizikal sekurang-kurangnya satu meter adalah senjata paling ampuh mencegah penularan Covid-19.

“Orang awam diwajibkan memakai pelitup muka di kawasan sesak dan dalam perkhidmatan awam, walaupun mereka mungkin boleh menanggalkannya dalam keadaan tertentu seperti ketika bersendirian atau ketika bersenam.

“Kedua, kita juga boleh menanggalkan pelitup muka ketika bercakap dan ketiga perlu meneruskan amalan kerap mencuci tangan, mengelakkan tempat sesak serta tertutup,” katanya.